- Dołączył: 2007-08-13
- Miasto: Cocococo
- Liczba postów: 1250
28 czerwca 2012, 21:16
TARTA CEBULOWA
* ja robiłam z 1,5
porcji, użyłam formy do tarty o średnicy ok. 28-30 cm
Składniki spodu:
- 250 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka soli
- odrobinka wody
Składniki farszu:
- 5 cebul * można też dodać 1 dorodnego pora do
cebuli, niebo w gębie!
- 20 ml gęstej śmietany 30% (crème fraîche)
(użyłam kremówki)
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- starty ser
- zioła plus czerwona słodka papryka ( plus deczko
ostrej papryki)
Z podanych
składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować,
potem przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Spód można podpiec
wcześniej nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza
na cieście.
Cebule pokroić
w talarki (nie za cienkie) i smażyć na maśle do osiągnięcia złotego koloru.
Odstawić na bok, przestudzić. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć,
+ reszta przypraw. Dodać usmażoną cebulkę i starty żółty ser. Rozłożyć masę na
spodzie i piec w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni, tak by tarta
miała piękny złoty kolor.
![]()
- Dołączył: 2010-08-10
- Miasto: Hokkaido
- Liczba postów: 6384
28 czerwca 2012, 21:23
Mniam napewno, ja probowalam tarte robic, ale ten spod mi nie wychodzil :((
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Szczawno-Zdrój
- Liczba postów: 15388
28 czerwca 2012, 21:25
Na pewno kiedyś spróbuję, bo uwielbiam tartę i cebulę;) Ale ja bym dodała jeszcze pieczarki, bo połączenie pieczarek z cebulą jest dla mnie mistrzowskie;)
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 1689
28 czerwca 2012, 21:26
Przez ten kolor czcionki nie mogę nic przeczytać
28 czerwca 2012, 21:27
Niebo w gębie i smoczy oddech:D
- Dołączył: 2010-08-02
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 3916
28 czerwca 2012, 21:30
jakoś mało dietetyczne ;-(
- Dołączył: 2012-05-06
- Miasto: Dobrze Mi Tam
- Liczba postów: 1188
28 czerwca 2012, 21:34
no dietetyczne to to nie jest, ale smacznego !
28 czerwca 2012, 21:42
Ja robię pełnoziarnistą tartę z karmelizowaną cebulą i bakłażanem i pomidorami, na to zalewa z jajka roztrzepanego z mlekiem(zamiast śmietany), ser mozzarella lub serek wiejski odsączony - polecam!
Ciasto kruche wychodzi pyszne z mąki nieoczyszczonej np. orkiszowej, ma dużo bogatszy smak.
28 czerwca 2012, 21:43
deteste napisał(a):
Na pewno kiedyś spróbuję, bo uwielbiam tartę i cebulę;) Ale ja bym dodała jeszcze pieczarki, bo połączenie pieczarek z cebulą jest dla mnie mistrzowskie;)
Taaak! Pieczarki i cebula to jest cos cudownego:)
Schaby z pierzynka z pieczarek i cebuli + zapiekane z serem... MNIAAAM!:)
Co do tarty.. wyglada pysznie!:)