- Dołączył: 2011-11-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1168
26 czerwca 2012, 15:51
Od dziecka mam uraz do szpinaku – nigdy za nim nie
przepadałam, a rodzice wciskali na siłę. Chciałabym go polubić bo jest zdrowy, tak
więc chcę zrobić ostatnie podejście do szpinaku – albo go polubię albo zapomnę
o nim raz na zawszę.
No i w związku z tym chciałabym się Was zapytać jak
przyrządzić szpinak? Kupić świeży czy
mrożony?
Myślałam nad tym aby go zapiec z makaronem i mozzarellą albo
z tuńczykiem ale nie bardzo wiem jak go przyprawić.
- Dołączył: 2010-04-15
- Miasto: Legnica
- Liczba postów: 2247
26 czerwca 2012, 16:26
Mrożony,dodać podsmażoną cebulkę, jakiś czosnek i moze byc naprawdę smaczny:P Ja samego też nie lubię,jest mdły taki;p
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
26 czerwca 2012, 17:02
Jeśli rodzice dawali Ci szpinak na ciepło, możesz spróbować szpinaku bez gotowania - w sałatce zamień sałatę lub jej częśc na niego. Z pysznych i super prostych przepisów na szpinak, to uduszony szpinak + serek mascarpone (troszkę) + czosnek (możesz też dodać trochę sera żółtego). Z takim sosem możesz podać makaron (i np. dorzucić trochę podsmażonej wędlinki) lub pierś z kurczaka (mój faworyt). Jest taka pora roku, że wybrać zdecydowanie należy szpinak świeży (precz z mrożonkami w lecie!) :)
- Dołączył: 2010-08-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1209
26 czerwca 2012, 20:41
moja ciocia robi pyszne kluski ze szpinaku ale nigdy nie powiedziałabyś że są właśnie z nim, bo praktycznie go nie czuć.
Do rozdrobnionego szpinaku dodaje czosnek, jajko, mąkę i robi łyżką kluski kładzione (wielkościa przypominają kopytka) i wrzuca je na wrzątek :D polać np. jogurtem naturalnym, ale nawet same są pyszne :D
niemniej jednak uwielbiam zjeść cała miseczke szpinaku ugotowanego z czosnkiem i jogurtem naturalnym!
- Dołączył: 2012-06-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 710
26 czerwca 2012, 22:49
Ja uwielbiam, szczególnie z makaronem! W Efezie jest pyszny
- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2182
30 czerwca 2012, 15:44
mniam :)) ja kupuje np. w Lidlu wu kostkach, na patelnie, dodaje czosnek koniecznie i do makaronu pene :)
albo zapiekam w ciescie francuskim
albo w nalesniki z serem zółtym jeszcze :P