Temat: Szpinak

Od dziecka mam uraz do szpinaku – nigdy za nim nie przepadałam, a rodzice wciskali na siłę. Chciałabym go polubić bo jest zdrowy, tak więc chcę zrobić ostatnie podejście do szpinaku – albo go polubię albo zapomnę o nim raz na zawszę.

No i w związku z tym chciałabym się Was zapytać jak przyrządzić szpinak?  Kupić świeży czy mrożony?

Myślałam nad tym aby go zapiec z makaronem i mozzarellą albo z tuńczykiem ale nie bardzo wiem jak go przyprawić. 

Mrożony,dodać podsmażoną cebulkę, jakiś czosnek i moze byc naprawdę smaczny:P Ja samego też nie lubię,jest mdły taki;p
Jeśli rodzice dawali Ci szpinak na ciepło, możesz spróbować szpinaku bez gotowania - w sałatce zamień sałatę lub jej częśc na niego. Z pysznych i super prostych przepisów na szpinak, to uduszony szpinak + serek mascarpone (troszkę) + czosnek (możesz też dodać trochę sera żółtego). Z takim sosem możesz podać makaron (i np. dorzucić trochę podsmażonej wędlinki) lub pierś z kurczaka (mój faworyt). Jest taka pora roku, że wybrać zdecydowanie należy szpinak świeży (precz z mrożonkami w lecie!) :)
naleśniki z fetą?
moja ciocia robi pyszne kluski ze szpinaku ale nigdy nie powiedziałabyś że są właśnie z nim, bo praktycznie go nie czuć.
Do rozdrobnionego szpinaku dodaje czosnek, jajko, mąkę i robi łyżką kluski kładzione (wielkościa przypominają kopytka)  i wrzuca je na wrzątek :D polać np. jogurtem naturalnym, ale nawet same są pyszne :D

niemniej jednak uwielbiam zjeść cała miseczke szpinaku ugotowanego z czosnkiem i jogurtem naturalnym!
Ja uwielbiam, szczególnie z makaronem! W Efezie jest pyszny
mniam :)) ja kupuje np. w Lidlu wu kostkach, na patelnie, dodaje czosnek koniecznie i do makaronu pene :)
albo zapiekam w ciescie francuskim
albo w nalesniki z serem zółtym jeszcze :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.