Temat: Szpinak

Od dziecka mam uraz do szpinaku – nigdy za nim nie przepadałam, a rodzice wciskali na siłę. Chciałabym go polubić bo jest zdrowy, tak więc chcę zrobić ostatnie podejście do szpinaku – albo go polubię albo zapomnę o nim raz na zawszę.

No i w związku z tym chciałabym się Was zapytać jak przyrządzić szpinak?  Kupić świeży czy mrożony?

Myślałam nad tym aby go zapiec z makaronem i mozzarellą albo z tuńczykiem ale nie bardzo wiem jak go przyprawić. 

przyprawić najlepiej czosnkiem posiekanym w drobniutką kostkę:)ja np. duszę szpinak na odrobinie wody z czosnkiem właśnie i plasterkiem camemberta/brie bez skórki.Zawsze się udaje.
Ja tam lubię szpinak:)Zrób sobie zapiekankę z szpinakiem,makaronem i serem-jest pyszna!:)Jak chcesz mogę Ci wysłać przepis:)

Julia551

To ja bardzo proszę o przepis :) 
szpinak jest tez dobry w nalesniku:) i nawet jak nie przyprawisz go zbyt dobrze to i tak smakuje w ciescie:)
Jak chcesz mieć pewność, ze się nie zrazisz, to kup świeży,a  nie mrozony. To po pierwsze. A po drugie, jak chcesz coś na zachętę, to polecam smootjhie szpinakowo-owocowe - jeden banan, jedna pomarańcza, solidna porcja szpinaku i trochę mleka/jogurtu nat./kefiru, nawet słodzić nie trzeba, zdrowe, przepyszne i się przekonasz, ze szpinak jest jadalny :P Potem dopiero radziłabym kombinować z gotowaniem, bo to nie zawsze wychodzi.... ale jak chcesz gotowanego spróbować, to przepyszna jest zupa-krem ze szpinaku. Koniecznie z czosnkiem (choćby odrobiną), koniecznie nie na kostce rosołowej tylko prawdziwym bulionie i koniecznie ze śmietaną - naprawdę pyszności!
Ja polubiłam szpinak po 21 latach :)))

Paczkę mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku wrzucam na wcześniej podsmażoną cebulkę. Kiedy szpinak już się "odparuje" dodaję przeciśnięty czosnek (wedle uznania) i do tego dwa serki fromage z czosnkiem (a jak nie mam to daję więcej czocha i jogurt grecki ;)
Doprawiam solą, pieprzem i gotowe.
Pyszne z makaronem "świderki", szczególnie razowym.

Ja nienawidziłam szpinaku. A teraz bardzo lubię :)
.
a ja proponuję zrobić naleśniki zapiekane ze szpinakiem;) a i do szpinaku koniecznie jakaś szyneczka np. drobiowa, czosnek.
Pasek wagi
pyszny jest szpinak jak się doda do niego trochę twarożku ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.