- Dołączył: 2011-11-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1168
26 czerwca 2012, 15:51
Od dziecka mam uraz do szpinaku – nigdy za nim nie
przepadałam, a rodzice wciskali na siłę. Chciałabym go polubić bo jest zdrowy, tak
więc chcę zrobić ostatnie podejście do szpinaku – albo go polubię albo zapomnę
o nim raz na zawszę.
No i w związku z tym chciałabym się Was zapytać jak
przyrządzić szpinak? Kupić świeży czy
mrożony?
Myślałam nad tym aby go zapiec z makaronem i mozzarellą albo
z tuńczykiem ale nie bardzo wiem jak go przyprawić.
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Załom
- Liczba postów: 1998
26 czerwca 2012, 15:57
przyprawić najlepiej czosnkiem posiekanym w drobniutką kostkę:)ja np. duszę szpinak na odrobinie wody z czosnkiem właśnie i plasterkiem camemberta/brie bez skórki.Zawsze się udaje.
26 czerwca 2012, 15:59
Ja tam lubię szpinak:)Zrób sobie zapiekankę z szpinakiem,makaronem i serem-jest pyszna!:)Jak chcesz mogę Ci wysłać przepis:)
- Dołączył: 2011-11-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1168
26 czerwca 2012, 16:01
To ja bardzo proszę o przepis :)
26 czerwca 2012, 16:02
szpinak jest tez dobry w nalesniku:) i nawet jak nie przyprawisz go zbyt dobrze to i tak smakuje w ciescie:)
26 czerwca 2012, 16:07
Jak chcesz mieć pewność, ze się nie zrazisz, to kup świeży,a nie mrozony. To po pierwsze. A po drugie, jak chcesz coś na zachętę, to polecam smootjhie szpinakowo-owocowe - jeden banan, jedna pomarańcza, solidna porcja szpinaku i trochę mleka/jogurtu nat./kefiru, nawet słodzić nie trzeba, zdrowe, przepyszne i się przekonasz, ze szpinak jest jadalny :P Potem dopiero radziłabym kombinować z gotowaniem, bo to nie zawsze wychodzi.... ale jak chcesz gotowanego spróbować, to przepyszna jest zupa-krem ze szpinaku. Koniecznie z czosnkiem (choćby odrobiną), koniecznie nie na kostce rosołowej tylko prawdziwym bulionie i koniecznie ze śmietaną - naprawdę pyszności!
- Dołączył: 2012-06-11
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 819
26 czerwca 2012, 16:12
Ja polubiłam szpinak po 21 latach :)))
Paczkę mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku wrzucam na wcześniej podsmażoną cebulkę. Kiedy szpinak już się "odparuje" dodaję przeciśnięty czosnek (wedle uznania) i do tego dwa serki fromage z czosnkiem (a jak nie mam to daję więcej czocha i jogurt grecki ;)
Doprawiam solą, pieprzem i gotowe.
Pyszne z makaronem "świderki", szczególnie razowym.
Ja nienawidziłam szpinaku. A teraz bardzo lubię :)
- Dołączył: 2011-02-11
- Miasto:
- Liczba postów: 3345
26 czerwca 2012, 16:12
.
Edytowany przez naturminianum 19 lutego 2013, 13:12
- Dołączył: 2012-04-13
- Miasto:
- Liczba postów: 413
26 czerwca 2012, 16:13
a ja proponuję zrobić naleśniki zapiekane ze szpinakiem;) a i do szpinaku koniecznie jakaś szyneczka np. drobiowa, czosnek.
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
26 czerwca 2012, 16:26
pyszny jest szpinak jak się doda do niego trochę twarożku ;)