25 czerwca 2012, 16:04
![]()
Składniki na około 12 pancakes: 2 duże jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 1,5 szklanki mąki (lub troszkę mniej, zależy od mąki) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (jaką lubicie) Wszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na końcu wrzucić czekoladę, wymieszać. Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.
Powiedzcie mi, czy może któraś już próbowała takie czekoladowe cudo? Może jakieś modyfikacje doradzicie? Na pewno chciałabym ograniczyć do minimum cukier i wykluczyć olej, skoro i tak mam smażyć je na oleju (oliwie). No i co zrobić z tą posiekaną czekoladą? Czy jak dam więcej słodkiego kakao wyjdzie mi mniej więcej na to samo? ;-)
Jak coś pomysł zaczerpnięty ze strony zszywka.pl
25 czerwca 2012, 18:25
o mamo co za problem usmażyć pancakesy z dodatkiem kakao?:p będą czekoladowe;)
dajesz tylko mąkę, proszek do pieczenia, jajko i maślankę/kefir
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
25 czerwca 2012, 18:29
wygląda fajnie, mi niestety często pancakesy wychodziły piękne i puszyste na patelni a po chwilowym ostygnięciu opadały... nie wiem co robię źle
25 czerwca 2012, 21:33
może nie dawałaś albo dawałaś za mało proszku do pieczenia?
adveenture, spory problem jak dla mnie, bo wolę zobaczyć co inni mają do powiedzenia, co modyfikować i jak, jakie swoje sprawdzone metody mają, bo jak coś mi nie wyjdzie to za szybko się zniechęcam ;-)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
25 czerwca 2012, 22:44
myślę, że ta pokruszona czekolada ma dać fajny efekt w placku płynnej czekolady, no i na pewno dodaje głębi smaku....
26 czerwca 2012, 00:13
pewnie tak, ale myślę że obejdzie się i bez niej ;)))