Temat: czekoladowe pancakes


Składniki na około 12 pancakes: 2 duże jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 1,5 szklanki mąki (lub troszkę mniej, zależy od mąki) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (jaką lubicie) Wszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na końcu wrzucić czekoladę, wymieszać. Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.


Powiedzcie mi, czy może któraś już próbowała takie czekoladowe cudo? Może jakieś modyfikacje doradzicie? Na pewno chciałabym ograniczyć do minimum cukier i wykluczyć olej, skoro i tak mam smażyć je na oleju (oliwie). No i co zrobić z tą posiekaną czekoladą? Czy jak dam więcej słodkiego kakao wyjdzie mi mniej więcej na to samo? ;-)

Jak coś pomysł zaczerpnięty ze strony zszywka.pl
o mamo co za problem usmażyć pancakesy z dodatkiem kakao?:p będą czekoladowe;)
dajesz tylko mąkę, proszek do pieczenia, jajko i maślankę/kefir
wygląda fajnie, mi niestety często pancakesy wychodziły piękne i puszyste na patelni a po chwilowym ostygnięciu opadały... nie wiem co robię źle
Pasek wagi
może nie dawałaś albo dawałaś za mało proszku do pieczenia?

adveenture, spory problem jak dla mnie, bo wolę zobaczyć co inni mają do powiedzenia, co modyfikować i jak, jakie swoje sprawdzone metody mają, bo jak coś mi nie wyjdzie to za szybko się zniechęcam ;-)
myślę, że ta pokruszona czekolada ma dać fajny efekt w placku płynnej czekolady, no i na pewno dodaje głębi smaku....
Pasek wagi
pewnie tak, ale myślę że obejdzie się i bez niej ;)))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.