- Dołączył: 2012-04-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 463
23 czerwca 2012, 16:49
Jak przyrządzacie wątróbkę? Jest tania, zdrowa, jak ją zrobić, by była jak najbardziej dietetyczna?
- Dołączył: 2012-08-01
- Miasto: Punanga
- Liczba postów: 53
5 sierpnia 2012, 19:53
a ja podsmażam wątróbkę (może być brrry krwista) wrzucam do podsmażonej i doprawionej ziołami cebuli i dopiero podlewam wodą i gotuję, ale nie za długo bo z nią tak jak z jajkiem: im dłużej gotowana tym twardsza. Można podlać śmietaną (!), podejrzewam że da się śmietanę zastąpić jogurtem. Bardzo dobra jest tylko grillowana. Wątróbkę soli się dopiero na końcu dlatego by nie była twarda.
- Dołączył: 2012-08-01
- Miasto: Punanga
- Liczba postów: 53
5 sierpnia 2012, 19:59
zapomniałam dopisać, że przed smażeniem oczyszczam i obsypuję mąką, ale skromnie. Ważne też, by wątróbkę dobrze osuszyć, potrafi nieźle pryskać przy smażeniu, dlatego polecam siateczkę z rączką do przykrycia.
5 sierpnia 2012, 20:05
iwona124 napisał(a):
jestem w biol chemie i moja sorka od biologii powiedziała, że jedzenie wątróbki jest niezdrowe ze względu na to, że gromadzą się tak wszystkie toksyny, które takie kurka zjadła. Jednak często na forach napisane jest, że to samo zdrowie. Już nie wiem w końcu :P
no to ja juz chyba jesc nie bede :((
- Dołączył: 2007-11-08
- Miasto: B
- Liczba postów: 11273
5 sierpnia 2012, 20:07
wątróbka zawiera też bardzo dużo witaminy A. Zaleca się ją jeść raz na 2 tygodnie. Wit. A w dużych dawkach szkodzi.
- Dołączył: 2012-07-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1044
5 sierpnia 2012, 23:20
Oj wątróbkę jem, (z uwagi na smak i żelazo) to staram się aby była cielęca, wołowa lub wieprzowa, drobiowej używam głównie do zmielenia np do pasztetów. A przyrządzam ja np tradycyjnie na oleju z cebulką, duszoną w sosie, na parze z ziołami, ostatnio na patelni grillowej bez dodatku żadnego tłuszczu.