Temat: wątróbka drobiowa

Jak przyrządzacie wątróbkę? Jest tania, zdrowa, jak ją zrobić, by była jak najbardziej dietetyczna?
ja robię z cebulką, jabłkiem i cynamonem czyli raczej całkiem zwyczajnie
Pasek wagi
duszę z cebulką na wodzie a później jem z korniszonami i kaszą gryczaną -> zdecydowanie najlepsze połączenie 
Pasek wagi
ja tez duszę z cebulką ale przyrządzam z curry i papryką słodką
z jabłkami
a ja paruję, a pod koniec solę - i tyle
jestem w biol chemie i moja sorka od biologii powiedziała, że jedzenie wątróbki jest niezdrowe ze względu na to, że gromadzą się tak wszystkie toksyny, które takie kurka zjadła. Jednak często na forach napisane jest, że to samo zdrowie. Już nie wiem w końcu :P

iwona124 napisał(a):

jestem w biol chemie i moja sorka od biologii powiedziała, że jedzenie wątróbki jest niezdrowe ze względu na to, że gromadzą się tak wszystkie toksyny, które takie kurka zjadła. Jednak często na forach napisane jest, że to samo zdrowie. Już nie wiem w końcu :P


Dlatego wątróbki nie powinno się jeść za często - bo jest i zdrowa z jednej strony a niezdrowa z drugiej.

Ja przyrządzam tradycyjnie - sól, pieprz i cebulka:)
mocze w mleku,potem odcedzam i osuszam (czasem lekko opruszam mąką) ,podsmażam na oliwie (pare kropel)
dodaje pokrojoną wcześniej cebulkę w piórka pieczarki i jabłuszko
na koniec dużo mielonego pieprzu i troche soli.

Anowela napisał(a):

duszę z cebulką na wodzie a później jem z korniszonami i kaszą gryczaną -> zdecydowanie najlepsze połączenie 
ja dokładnie tak samo, czasem z kaszą jęczmienną wiejską, pycha!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.