Temat: Sernik na zimno z żelatyną prosze o pomoc.

Chciałam wzoraj zrobić sernik na zimno z żelatyną niestety po wymieszaniu z serkami nie udało mi się i masa była lejąca:/ Robiłam pierwszy raz taki z żelatyna i za bardzo nie wiem ile wody trzeba było więc dodałam dwie łyżki żelatyny na dwie szklanki wody także musiało być coś źle i 400g serka homogenizowanego czy ktoś może mi powiedzieć ile powinno być tej żelatyny i na jaką ilość wody?
Żelatynę rozpuszcza się w minimalnej ilości wody, np. kilku łyżkach!
Ja kiedys robilam takie serniczki i pamietam,ze na 250g serka homogenizowanego dalam lyzeczke zelatyny i dosłownie 30ml mleka(mozesz dac wode);)
Dlatego ci nie wyszlo,bo dalas za duzo wody:)

ja daję 2 łyżki żelatyny na 1/2szklanki ciepłej wody. Także stężenie dużo większe:)
I wiadomo że od razu sernik nie zrobi się gęsty trzeba go odstawić na kilka godzin do lodówki.

ps. Swoją drogą, myślałam że czego jak czego ale sernika na zimno zepsuc się nie da:)
vierna nie kazdy jest mistrzem w robieniu plackow nie ma ludzi idealnych
dwie szklanki wody, omg:)

adveenture napisał(a):

dwie szklanki wody, omg:)


no tylko wow zostaje
zdecydowanie za duzo wody ... moze jakos sie sciagnie... wrzuc do lodowki // albo zrob jeszcze z 1/3 szklanki wody z zelatyna.. moze cos poratuje ...
ja na ponad 600 g serka (zmieszanego ze śmietankami, dodatkami) daję dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone tylko w pół szklanki wody. więc Twoje dwie to gruba przesada, będziesz wiedzieć nast. razem :)

adveenture napisał(a):

dwie szklanki wody, omg:)
Tylko tyle masz do powiedzenia? No to faktycznie mi dużo pomogłeś Ale to nic taki wiek..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.