Temat: zrobiłam masło orzechowe

dałam ok 180 g orzechów ziemnych (230 ważyły z łupinami) + jakiś 6 orzechów włoskich, 1/6 kostki masła, 1/3 łyżeczki soli i łyżka duża prawdziwego miodu. kaloryczie na pewno sporo to będzie, ale czy przejmować się takimi kaloriami? dodam, że się ucze więc takie tłuszcze są dobre dla mózgu.. nie mówie że zjem wszystko na raz, ale spora łyżka dziennie bez przeszkód może być zjedzona ? 
Normalne maslo w najlepszej opcji to orzechy + oliwa z oliwek. Od masla to pewnie stwardnieje, chyba ze nie bedziesz trzymac w lodowce. Ja na 500g orzechow dawalem 6 lyzek oliwy. Mimo wszystko maslo sie raczej nie nadaje.
hmm mam nadzieje ze jest smaczne :) 
mysle ze jedna lyzka nie zaszkodzi
Po co te masło ?
Orzechy mają w sobie wystarczająco oleju.
Ale takie domowe bym ze zjadła :D
jest bardzo smaczne. maslo się nadaje jak najbardziej, nie trzymam masła orzechowego w lodówce. nie twardnieje
pyzia, zawsze dodaje się tłuszczu, czy to oliwę  , olej, czy rozpuszczone masło :) 

grubasek82 napisał(a):

pyzia, zawsze dodaje się tłuszczu, czy to oliwę  , olej, czy rozpuszczone masło :) 



Szczerze to nigdy nie robiłam :D
I pewnie masz rację.
Ale przymierzam się do tego przepisu :
http://mojewypieki.blox.pl/2011/08/Maslo-orzechowe.html 
o super przepis, sama spróbuje. zrób sobie, naprawdę smaczne i myślę że zdrowe. orzechy ziemne nie są drogie. kilogram kosztuje do 10 zł góra, gdzie np brazylijskie dochodzą nawet do 70..
nigdy do zrobienia domowego masła orzechowego nie dodaje się tłuszczu! wystarczy podprażyć orzechy na suchej patelni i zblendować!!!

Pasek wagi

grubasek82

ciekawe gdzie kupujesz orzechy brazylijskie za 70zł/kg. ja zazwyczaj kupuję za 40zł/kg w Bomi/ Leclercu 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.