Temat: Szpinakowy zawrót głowy+pytanie o zaduszki

Sprawa ma się tak: mam sporą ilość szpinaku i szukam przepisów, w których mogłabym go wykorzystać.
Jeden przepis mam: pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i serem ricotta. W przepisie trzeba kurczaka obsmażyć i upiec, ale ja nie mam dostępu do piekarnika, więc chciałabym go jakoś udusić. Tylko jak? Żeby mi się nie spalił/zniszczył/smakował?
Dziękuję za wszelkie rady i przepisy na szpinaczek mój kochany
Ps. za przepis na naleśniki ze szpinakiem podziękuję, bo potrafię to zrobić
Rewelacyjne jest penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Czasami jak robię kotlety mielone to do mięsa dodaję szpinak. Cudne, szczególnie w sosie pomidorowym
A w ogóle to przyrządzenie szpinaku jest proste. Wrzucasz na patelnię, dodajesz sól, czosnek, pieprz (jeżeli lubisz) i dzieje się samo :-)
Pasek wagi
a ja uwielbiam szpinak z makaronem/ryzem.
rozmrazasz szpinak na patelni, dodajesz czosnku, sera zoltego, serka topionego, smazysz, a potem do tego ugotowany makaron, mieszkasz i gotowe:)
wlasnie jutro takie cudo bede jadła, bo siostra mi dała resztę makaronu ze szpinakiem ktorej nie zjadla kiedys tam;)
Ja ostatnio miałam dwie ogromne siaty szpinaku do przerobienia... Sporo zjadłam w zielonych smoothie (banan + szpinak), w jajecznicach i omletach, jako nadzienie do tarty (podduszony szpinak + jogurt + jajka). Pyszne były kotleciki ze szpinaku i kaszy jaglanej (podduszony szpinak wymieszany i ugnieciony z ugotowaną kaszą - formujemy z tego kotleciki i pieczemy w piekarniku). A, zrobiłam też zupę ze szpinakiem, czosnkiem i białą fasolą :)
naleśniki z fetą i szpinakiem - to chyba the best of:P
a jaki to szpinak? mrożony czy liście? :)
szpinak <3  posiekany drobno wrzuć do zeszklonego czosnku, dolej śmietanę (lub jogurt, osobiście pozwalam sobie od czasu do czasu na śmietankowy sos), dosyp sól, pieprz, zioła prowansalskie i podaj z pełnoziarnistym makaronem al dente <3

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.