Temat: Surimi - jakie znacie przepisy na sałatki ?

Jak  w temacie. W necie pełno rożnych przepisów ale mnie chodzi o takie sprawdzone, z pierwszej ręki. Macie jakieś pyszne i ulubione?
Pasek wagi
Sałatka proteinowa:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 małe ogórki kiszone
- 4 paluszki surimi
- szczypiorek
- pół kubeczka jogurtu naturalnego + łyżeczka musztardy + sól/pieprz

Wszystko pokroić, wymieszać, odstawić do lodówki żeby się przegryzło i zajadać. \
Jest pyszna :)
Ja robię taką:
- jajka na twardo
- surimi
- rzodkiewki
- szczypiorek
- ogórek zielony
- majonez// jogurt naturalny
- przyprawy wedle uznania
surimi, seler naciowy, jogurt, orzeczy włoskie

ostatnio w chińckiej restauracji jadłam w cieście sezamowym i były niesamowite
surimi, brokuły, kukurydza i papryka z majonezem lub ketchupem :D

ja robię paluszki surimi na ciepło - z makaronem, cebulką, pieczarkami i pesto
sama nie lubię surimi, ale dużo osób chwali moją imprezową sałatkę: paluszki surimi + ryż (niestety paraboiled, ale inny się nie nadaje), ogórek świeży, koperek, sos majonezowo- jogurtowy (śmietanowy) [majonez, jogurt lub smietana, łyżeczka cukry, sól, pieprz, chilli w płatkach. sałatkę podaję na listkach cykorii jako łódeczki, do ozdoby: szczypiorek i kielki słonecznika
Pasek wagi
Robiłam na imprezę sobotnią. Improwizacja ale wyszła pyszna.

surimi, ziemniaki gotowane i drobniusieńko pokrojone, ananas drobno pokrojony, ok. 1/2 puszki kukurydzy, koperek + majonez

Kaloryczna ale .... mniammmmmm
Pasek wagi
ja pisałam już w temacie brokułowym, ale mogę i tutaj:

1 mini sałata rzymska
pół brokuła
100g paluszków krabowych
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól
łyżka posiekanego koperku

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (5-10 min w zależności jaki stopień miękkości lubimy).
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki.
Surimi kroimy w kawałki.
Jogurt mieszamy ze szczyptą soli (można zrezygnować by było zdrowiej) i pieprzu oraz z posiekanym koperkiem.
Wszystkie produkty wrzucamy do miski, polewamy sosem. 

smacznego :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.