Temat: kasza jaglana

ostatnio robiłam sobie jaglankę na mleku, wzięłam dwa razy tyle mleka ile kaszy i wyszła jakaś taka rzadka... w ogóle nie wchłonęła płynu... szukałam w necie jak ją ugotować i... wszędzie piszą co innego- niektórzy gotują na samej wodzie, inni mieszają mleko i wodę a jeszcze inni po prostu zalewają kaszę wrzątkiem na noc... I w końcu nie wiem co zrobić żeby wyszła dobra konsystencja?? Jak Wy ją robicie i ile bierzecie kaszy żeby się najeść?
Ja nigdy nie robiłam tak...Ale to może być smaczne. Nigdy na słodko kaszy nie jadłam, spróbuję.
ja gotuję na wodzie i zawsze wychodzi w porządku - ciężko mi Ci jednak powiedzieć konkretnie, jakie mam proporcje :C na opakowaniu jest 125 g kaszy na 300 ml wody, gotować 30 minut, ale ja daję trochę więcej wody i po prostu odlewam nadmiar, jeśli jest taka potrzeba :) nigdy nie próbowałam na mleku
ja gotowałam kaszę jaglaną ,ale na wodzie. według przepisu na opakowaniu i wyszło.
bodajże na 50 g kaszy jaglanej szklanka wody. z mlekiem będzie tak samo. chociaż następnym razem dam tak z 1,5 szklanki wody
ja robię tylko na wodzie i ważne jest żeby gotować pod przykryciem;)
a na samej wodzie nie wyjdzie sucha i taka... bezsmakowa?
a może tak jak ryż najpierw w wodzie a później z garem do piekarnika żeby woda odparowała jeśli było jej za dużo???
ja często robię sobie kaszę jaglana na 2 śniadanie do pracy, i taki mam przepis:
trochę mniej niż pół szklanki kaszy jaglanej płuczę w wodzie a tymczasem zagotowuje szklankę wody w garnku, jak woda się zagotuje to wrzucam opłukana kaszę i na malutkim ogniu gotuję pod przykryciem ją około 10-15 minut w zalezności jak wciągnie wodę, jak już prawie ma wciągniętą wodę to wrzucam do tej kaszy pół jabłka lub całe jeśli jest małe, czasem nawet nie obieram ze skórki tylko kroję w małe kawałeczki, i gotuje jeszcze jakieś 3 minuty pod przykryciem oczywiście, potem wyłączam gaz i pozostawiam to jeszcze na jakiś czas wtedy jabłko fajnie zmięknie. Jem to po jakimś czasie (około 3 godzin) z zimnym jogurtem naturalnym który po prostu polewam na kaszę. Dla mnie to pychota jest.
Pasek wagi
ja jem zawsze kaszę z jogurtem nat/serkiem wiejskim/zsiadłym mlekiem + owocami i bezsmakowa nie jest:D
i trzeba ją przepłukać przed gotowaniem:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.