3 czerwca 2012, 21:19
Zakładam temat bo od jakiegoś czasu zauważyłam że jem ciągle to samo. Głównie jajka i twaróg.
Tak się złożyło, że nie mam czasu na gotowanie, na jedzenie też zresztą niewiele, także jem średnio 2-3 posiłki, i 1000-1500kcal (jak wychodzi za mało to nadrabiam jakąś przekąską przed snem...).
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o jakieś sprawdzone, szybkie, łatwe, wręcz ekspresowe przepisy na posiłki. Z tym, że ograniczam węglowodany więc bez ziemniaków/ryżu/chleba.mąki itd Wyjątek to makaron bo kupiłam z obniżoną ilością węglowodanów.
Kaloryczność nie ma dla mnie znaczenia, nie muszą być dietetyczne.
Za każdą pomoc z góry dziękuję :)
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
3 czerwca 2012, 22:52
ogarnij sobie jakieś 2 przepisy, które wymagają więcej pracy, ale są smaczne i zgodne z założeniami Twojej diety (nie oceniam czy słusznej) i przygotuj jedzenie na kilka dni. U mnie sprawdza się taki model, mam swój pojemnik z jedzonkiem i codziennie lub co drugi dzień jem to samo na obiad. Zazwyczaj są to posiłki, które zawierają wszystkie grupy pokarmowe więc nie ma mowy o niedoborach z powodu monotonii.
- Dołączył: 2011-12-26
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 392
4 czerwca 2012, 00:35
Lka.20 napisał(a):
Lanteen jajko się zetnie? Mikrofalę rozumiem na "gotowanie" ustawić? Bo brzmi smacznie. Jeszcze sera bym do tego dorzuciła i idealna obiado-kolacja.
Zetnie się, spokojnie ;) Nie wiem, na co mam ustawioną, w każdym razie na maxa (jakieś tam 4 kreski :P)
- Dołączył: 2011-12-26
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 392
4 czerwca 2012, 00:37
O, mam jeszcze jedno :) Z tym, że nie wiem, czy jadasz musli. Ja robię tak: 2 jajka rozmącone, do tego musli - mieszam, aby było w miarę gęste i smażę na patelni :)
- Dołączył: 2006-05-19
- Miasto: Darnków
- Liczba postów: 122
30 czerwca 2012, 21:04
polecam czytanie blogów kulinarnych (np.
_KLIK_ ), można je przeglądać zawężając wybor do określonych produktów
- Dołączył: 2012-05-24
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 32
3 lipca 2012, 11:36
Zgadzam się z lesson -
blog kulinarny może być naszą inspiracją i motywacją w codziennej diecie. Szczególnie, jesli mamy dość jedzenia bez przerwy tych samych produktów.
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto:
- Liczba postów: 272
3 lipca 2012, 13:01
anula65 napisał(a):
poza tym widze w twoim pamietniku ze sporo slodkiego jesz.....
ja tam nie widze żeby dużo słodyczy jadła ;/ poza tym wydaje mi sie że ciekawe masz menu smaczne i niemonotonne :)
mój przepis:pierś rozkrajam, lekko rozbijam,sole i pieprze, ja daje też chilli albol ostrą paprykę, układam w środku mozarelle troszke cebulki i pieczarek, zawijam spinam wykałaczkami i do piekarnika albo na parze.
5 lipca 2012, 02:55
Zupy. Zrobisz dzień wcześniej wieczorem, samo się gotuje i możesz 2-3 dni jeść.
5 lipca 2012, 10:50
Oooo, zup pół roku nie jadłam :)
Może znajdę czas na zrobienie pomidorowej ze śmietaną, bo z tego co pamiętam to najbardziej ją lubiłam.
5 lipca 2012, 16:32
Zupy na lato są bardzo dobrym rozwiązaniem. Ja zawsze jem w gorące dni zupy, bo w takie upały nie chce mi się jeść a zupę połykasz i nasycisz się. Na naprawdę gorące dni polecam chłodnik, gazpacho i zupy-kremy.
Edytowany przez BobaFat 5 lipca 2012, 16:32
- Dołączył: 2012-06-28
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
5 lipca 2012, 22:35
Kasza gryczana z twarogiem
szklanka kaszy gryczanej,
kostka sera półtłustego,
2 jajka,
oliwa,
śmietana 18%,
cebula,
tarta bułka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaszę ugotować na półsypko, cebule usmażyć na tłuszczu. Ser rozetrzeć z jajkami dodać cebulę, dobrze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką. Kaszę wymieszać z masą serową włożyć do naczynia polać śmietaną (niedużo). Zapiekać ok 25 min. w 200 st. Podawać polane śmietaną z pomidorami lub zieloną sałatą.