Temat: Szybkie, łatwe przepisy

Zakładam temat bo od jakiegoś czasu zauważyłam że jem ciągle to samo. Głównie jajka i twaróg.
Tak się złożyło, że nie mam czasu na gotowanie, na jedzenie też zresztą niewiele, także jem średnio 2-3 posiłki,  i 1000-1500kcal (jak wychodzi za mało to nadrabiam jakąś przekąską przed snem...).
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o jakieś sprawdzone,  szybkie, łatwe, wręcz ekspresowe przepisy na posiłki. Z tym, że ograniczam węglowodany więc bez ziemniaków/ryżu/chleba.mąki itd Wyjątek to makaron bo kupiłam z obniżoną ilością węglowodanów.
Kaloryczność nie ma dla mnie znaczenia, nie muszą być dietetyczne. 
Za każdą pomoc z góry dziękuję :)
ogarnij sobie jakieś 2 przepisy, które wymagają więcej pracy, ale są smaczne i zgodne z założeniami Twojej diety (nie oceniam czy słusznej) i przygotuj jedzenie na kilka dni. U mnie sprawdza się taki model, mam swój pojemnik z jedzonkiem i codziennie lub co drugi dzień jem to samo na obiad. Zazwyczaj są to posiłki, które zawierają wszystkie grupy pokarmowe więc nie ma mowy o niedoborach z powodu monotonii.
Pasek wagi

Lka.20 napisał(a):

Lanteen jajko się zetnie? Mikrofalę rozumiem na "gotowanie" ustawić? Bo brzmi smacznie. Jeszcze sera bym do tego dorzuciła i idealna obiado-kolacja.


Zetnie się, spokojnie ;) Nie wiem, na co mam ustawioną, w każdym razie na maxa (jakieś tam 4 kreski :P) 
O, mam jeszcze jedno :) Z tym, że nie wiem, czy jadasz musli. Ja robię tak: 2 jajka rozmącone, do tego musli - mieszam, aby było w miarę gęste i smażę na patelni :)
polecam czytanie blogów kulinarnych (np. _KLIK_ ), można je przeglądać zawężając wybor do określonych produktów
Zgadzam się z lesson - blog kulinarny  może być naszą inspiracją i motywacją w codziennej diecie. Szczególnie, jesli mamy dość jedzenia bez przerwy tych samych produktów.

anula65 napisał(a):

poza tym widze w twoim pamietniku ze sporo slodkiego jesz.....



ja tam nie widze żeby dużo słodyczy jadła ;/ poza tym wydaje mi sie że ciekawe masz menu smaczne i niemonotonne :)


mój przepis:pierś rozkrajam, lekko rozbijam,sole i pieprze, ja daje też chilli albol ostrą paprykę, układam w środku mozarelle troszke cebulki i pieczarek, zawijam spinam wykałaczkami i do piekarnika albo na parze.
Zupy. Zrobisz dzień wcześniej wieczorem, samo się gotuje i możesz 2-3 dni jeść.
Oooo, zup pół roku nie jadłam :) 
Może znajdę czas na zrobienie pomidorowej ze śmietaną, bo z tego co pamiętam to najbardziej ją lubiłam. 
Zupy na lato są bardzo dobrym rozwiązaniem. Ja zawsze jem w gorące dni zupy, bo w takie upały nie chce mi się jeść a zupę połykasz i nasycisz się. Na naprawdę gorące dni polecam chłodnik, gazpacho i zupy-kremy.
Kasza gryczana z twarogiem
szklanka kaszy gryczanej,
kostka sera półtłustego,
2 jajka,
oliwa,
śmietana 18%,
cebula,
tarta bułka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaszę ugotować na półsypko, cebule usmażyć na tłuszczu. Ser rozetrzeć z jajkami dodać cebulę, dobrze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką. Kaszę wymieszać z masą serową włożyć do naczynia polać śmietaną (niedużo). Zapiekać ok 25 min. w 200 st. Podawać polane śmietaną z pomidorami lub zieloną sałatą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.