Temat: Szpinak z kluskami pene.

Chciałabym zrobić dziś kluski ze szpinakiem ostatnio jadłam u teściowej i były pyszne tylko dokładnie nie wiem jak zrobić ten szpinak aby był miękki i wiadomo smaczny czy ktoś może mi powiedzieć jak takie danie się robi?
A masz szpinak świeży czy mrożony?
Pasek wagi

marta.g napisał(a):

A masz szpinak świeży czy mrożony?
Dziś będę na targu to kupię świeży tak koło 30 deko myślę ze wystarczy zresztą nikt oprócz mnie nie będzie jadł tego;)
zadzwoń do teściowej :)
Pasek wagi

Ciasteczko25 napisał(a):

zadzwoń do teściowej :)
Teściowa mi n ie ptrafi wytłumaczyć zresztą ona jakoś tlusto robila to
Ja robię tak - szpinak na patelnię, chwilę podusić, dodaję czosnek, cebulę, przyprawy i śmietanę.
Szpinak świeży bardzo szybko zmięknie.

midzikk napisał(a):

Ja robię tak - szpinak na patelnię, chwilę podusić, dodaję czosnek, cebulę, przyprawy i śmietanę.Szpinak świeży bardzo szybko zmięknie.
Ale zalać go wodą jak będę dusić? I ile tego czosnku cebuli i śmietany.
Ja po prostu przelewam szpinak wrzątkiem, kroję go i podsmażam na oliwie z oliwek z czosnkiem i doprawiam. Do tego makaron pene (najpierw gotuję) i dorzucam na patelkę na chwilkę. Ja to robię z filetem z kurczaka lub łososiem wędzonym i śmietaną :)
Pasek wagi
ja smażę lekko poszatkowany na odrobinie oliwy z czosnkiem- chwilka
tylko weź pod uwagę, że z torby szpinaku zrobi Ci się garstusia malutka
Pasek wagi
szpinak na patelnie, dodaj ząbek czosnku, możesz dać trochę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
kurczaka normalnie usmaż tak jak smażysz :) i na koniec zmieszaj jedno z drugim :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.