Temat: Zupy kremy, czyli wątek z przepisami.

Moje drogie,

jestem wielką fanką zup, szczególnie kremów. Czy są jakieś chętne, aby w tym wątku zbierać przepisy na zdrowe zupy kremy?

Podaję pierwszy przepis, dziś skomponowany i wypróbowany.

ZUPA KREM Z BROKUŁA

Zupa jest banalnie prosta, a przy tym pyszna i zdrowa.

Składniki:
- jeden duży brokuł
- jedna duża marchewka
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- łyżka stołowa sosu sojowego (tylko prawdziwego, a nie jakiejś chemii)
- sól i pieprz do smaku (ja użyłam morską i kolorowy)
- jogurt naturalny (opcjonalnie - ale polecam)
- prażone pestki słonecznika (opcjonalnie)


Przygotowanie:
1. Marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w cząstki, a z brokuła odciąć różyczki.
2. Hop wszystko do gara.
3. Zalać litrem wody (jak nie zakryje warzyw w całości, to się nie lękajcie - to co z wierzchu ugotuje się na parze).
4. Pokrywka na gar i od momentu zagotowania wody gotować jakieś 30 minut, aby warzywa były miękkie.
5. Gdy wszystko przestygnie zmiksować blenderem na gładką masę - krem w sam sobie jest już odpowiednio gęsty.
6. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
7. Po nalaniu kremu do miseczki wrzucić pestki (wedle uznania) oraz zrobić kleks z jogurtu naturalnego (naprawdę wzbogaca smak!).

Smacznego! :)

chomiczka82 napisał(a):

dobra jest też zupa-krem z porów.W garnku zeszklić na tłuszczu pory, cebulą, czosnek, seler (robiłam bez niego)...dodaj obrane i starte na tarce ziemniaki (lekko posolone) i wlej bulion. Gotuj jakieś 20 minut i zmiksuj a następnie dodaj śmietanę. Zagotuj, przypraw do smaku i smacznego :)


potwierdzam, jest pyszny ;)

Ja uwielbiam i polecam krem z groszku :) najlepiej na bulionie z kostki rozgotować groszek mrożony i pół cebulki skrojonej w kostkę, dodać posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, jak wszystko będzie miekkie rozdrobnić blenderem można troszkę posłodzić dla smaku... nawet mój narzeczony zajada się tym kremem. Smacznego:)  
A próbowała któraś kiedyś zrobić zupę krem z kalafiora? Jakieś sprawdzone przepisy?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.