13 maja 2012, 20:29
Moje drogie,
jestem wielką fanką zup, szczególnie kremów. Czy są jakieś chętne, aby w tym wątku zbierać przepisy na zdrowe zupy kremy?
Podaję pierwszy przepis, dziś skomponowany i wypróbowany.
ZUPA KREM Z BROKUŁA
Zupa jest banalnie prosta, a przy tym pyszna i zdrowa.
Składniki:
- jeden duży brokuł
- jedna duża marchewka
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- łyżka stołowa sosu sojowego (tylko prawdziwego, a nie jakiejś chemii)
- sól i pieprz do smaku (ja użyłam morską i kolorowy)
- jogurt naturalny (opcjonalnie - ale polecam)
- prażone pestki słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w cząstki, a z brokuła odciąć różyczki.
2. Hop wszystko do gara.
3. Zalać litrem wody (jak nie zakryje warzyw w całości, to się nie lękajcie - to co z wierzchu ugotuje się na parze).
4. Pokrywka na gar i od momentu zagotowania wody gotować jakieś 30 minut, aby warzywa były miękkie.
5. Gdy wszystko przestygnie zmiksować blenderem na gładką masę - krem w sam sobie jest już odpowiednio gęsty.
6. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
7. Po nalaniu kremu do miseczki wrzucić pestki (wedle uznania) oraz zrobić kleks z jogurtu naturalnego (naprawdę wzbogaca smak!).
Smacznego! :)
- Dołączył: 2011-07-30
- Miasto: Genua
- Liczba postów: 383
13 maja 2012, 20:45
krem marchewkowy mniam uwielbiam
1kg marchewki
2 ziemniaczki
łyzeczka masła
50g jogurtu naturalnego
sol, pieprz do smaku
zabek czosnku
woda 1,5 lt
gotowac do miekkosci warzywka, zblendowac i na sam koniec dodac jogurtu i wymieszac dokładnie.
ja uwielbiam ten krem
Edytowany przez Azzurraaa 13 maja 2012, 21:08
13 maja 2012, 20:52
Marchewkowy brzmi świetnie! Szczególnie, że teraz u mnie sezon na dobrą marchew :)
13 maja 2012, 20:59
A czy ktoś zna sprawdzony przepis na zupę krem z dyni?
Zobaczyłam kiedyś w ,,Ugotowanych" i cały czas za mną chodzi (choć na dynie jeszcze za wcześnie). Tyle, że ja lubię proste dania, a na internecie jest niezliczona ilość dodatków..
13 maja 2012, 21:11
Zrobiłam kiedyś krem z dyni według przepisu koleżanki:
- skrzydło indycze lub kilka kurzęcych
- dynia
- imbir (choć ja nie dodałam i była dobra)
Ugotowałam bulion na tym skrzydle, dodałam pokrojoną w kostkę dynię. Jak dynia zmiękła to zmiksowałam i później doprawiałam solą, pieprzem i chyba dodałam troszkę curry z tego co pamiętam. Była dobra :)
- Dołączył: 2011-07-30
- Miasto: Genua
- Liczba postów: 383
13 maja 2012, 21:14
krem z dyni
500 g surowej dyni
2 ziemniaki
łyzeczka masła
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
50g jogurtu
1,5l woda
gotowac do miekkosci i zblendowac
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Tilburg
- Liczba postów: 258
14 maja 2012, 12:13
dobra jest też zupa-krem z porów.
W garnku zeszklić na tłuszczu pory, cebulą, czosnek, seler (robiłam bez niego)...dodaj obrane i starte na tarce ziemniaki (lekko posolone) i wlej bulion. Gotuj jakieś 20 minut i zmiksuj a następnie dodaj śmietanę. Zagotuj, przypraw do smaku i smacznego :)
14 maja 2012, 13:17
A trzeba śmażyć te warzywa? I czy nie można użyć jogurtu zamiast śmietany?
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Tilburg
- Liczba postów: 258
14 maja 2012, 13:41
no tak...musisz zeszklić....ale nie musisz używać tony tłuszczu...a co do śmietany to jak wolisz zupę zaprawiać jogurtem to możesz...