Temat: młoda kapustka w wersji light

dziewczyny, macie jakieś pomysły?

zawsze była wersja z boczkiem, teraz zastanawiam się co by tu do niej lekkiego dorzucić :)

cebulke przesmaz na odrobinie masła z oliwą
dodaj czosnek i potarta marchewke
wrzuć ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu
dodaj kapuste przesmażoną, duś pod przykryciem
gdy kapusta bedzie miekka dodaj ocet balsamiczny lub winny i koperek z pietruszką (jeśli lubisz)
wklejam ze swojego pamiętnika:

Teraz ma być przepis na Kapuchę,
kolejny z mojej serii pt. MałoKalorii a pysznie :)

Młodą kapuchę kroję w paseczki, kwadraciki, lub jak kto lubi
i wrzucam do gara
(sposób krojenia nie wpływa na kaloryczność!!)
Dorzucam startą na grubych oczkach marchewę,
dolewam wody (tak z pół litra) i dwie kostki rosołowe,
koperek, magi, sól i pieprzenie....

Kaloryczności:
Młoda kapucha 22kcl/100g użyłam 1070g
Kostki rosołowe sztuk dwie = 30kcl
Marchewa 27kcl/100g użyłam 141g

Na tym etapie kaloryczność potrawy wychodzi ok 18kcl/100g

ale ja sobie zrobiłam wersję FULL WYPAS
dodałam śmietanę 180g 12% wymieszaną z 20g mąki

Ostateczna kaloryczność: 32kcl/100g

Gdyby ktoś miał wątpliwości co do liczenia ostatecznej kaloryczności,
że niby odparowuje itd...
mam już na to patent :)
ważę garnek pusty przed przystąpieniem do gotowania...
i na koniec garnek z zawartością
- po dodaniu wszystkich składników, uduszeniu itd...
w tym przypadku praktycznie
suma składników = sumie produktu
różnica jest pomijalna :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.