Temat: Dietetyczne desery! - przepisy :)

Znalazłam kilka fajnych przepisów... :)
Którymi się podzielę, bo wiem... jaka może nas czasem słodyczowa desperacja opętać :)

Kruszonka z truskawkami i jabłkami

Składniki:
Masa owocowa:

  • 450 gr jabłek
  • 150 gr truskawek
  • słodzik
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku pomarańczowego

Kruszonka:

  • 3 łyżeczki mąki
  • 50 gr platków owsianych
  • 25 gr niskokalorycznej margaryny

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać i poszatkować jabłka. Przekroić na ćwiarki truskawki. Wymieszać owoce z pozostałymi składnikami na masę, którą napełnić można średniej wielkości naczynie żaroodporne (1.2 litra pojemności) albo 4 głębokie foremki na babeczki.
 
Wyrobić kruszonkę, którą pokryć należy owoce.
Piec około 40 minut. Serwować ciepłe z jogurtem :)

Jeżeli podzielić deser na 4 części, to jedna porcja wynosi 155 kcal!

Owocowo- serowe babeczki light!

Składniki:
150 gr kremowego serka light (np. Philadelphia light)
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
Słodzik

Różnorodne owoce... Najlepiej śliwki, wiśnie.

Owoce grubo poszatkować i wymieszać z słodzikiem (kwestia gustu ile się go doda). Serek wymieszać z żółtkiem i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
4 głębokie foremki na babeczki wypełnić owocami. Masę serową wymieszać z białkiem, dobrze ubić mikserem na puszystą piankę. Polać nią owoce.
Piec do momentu, gdy wierzch babeczek złoto się rumieni, czyli około 10 minut :)

Porcja to około 150 kcal :)

Obywda przepisy próbowałam... Bez obaw, działają w 100 % :)))
Smacznego...

 

Lody bananowe
2 dojrzałe banany nieobrane wkładamy na kilka godzin do zamrażarki (aż zrobią się twarde i całe brązowe). Wyjmujemy, obieramy, blendujemy na gładką masę. Jemy :)
Banan ma to do siebie, że nie zamarza "na kość", zimno sprawia że jest jeszcze bardziej miękki i kremowy. Przez to ten deser smakuje jak bardzo dobre lody na śmietance.

Babeczki "delicje"
1 duże jajo
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka słodzika do pieczenia w proszku lub 2 łyżki drobnego cukru
aromat pomarańczowy
polewa: kakao naturalne + słodzik/cukier + odrobina wrzątku (+ łyżeczka masła w wersji deluxe:))

Białko ubić. Miksując już na najniższych obrotach dodać cukier, żółtko, obie mąki i kroplę aromatu pomarańczowego. Przełożyć ciasto do foremek na mufiiny (uwaga- mocno rośnie!). Piec 25 min w 180 stopniach (lub aż będą ładnie rumiane). Po wystygnięciu polać polewą czekoladową. Można odrobinę nasączyć wodą z cytryną i słodzikiem/cukrem.


Na mojej diecie banan, mąka i cukier są zabronione. Najczęściej mieszam jogurt grecki 3,5% tłuszczu z otrębami, ksylitolem i owocami o niskim IG.
Ale jak mnie bierze na czekoladę to zwykle zjadam batonik proteinowy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.