Temat: naleśniki pełnoziarniste ?

Hej, ostatnio robiłam sobie naleśniki z mąki żytniej pelnoziarnistej. Dalam 2 jajka troche mleka i troche mąki-aby byla gesta konsystencja i do tego lyzeczke proszku do pieczenia. Niestety, nalesniki przylegaly do patelni i na dodatek smakowaly mi jak jajecznica- byly tez strasznie miękkie i az się rozpadaly...Znacie moze jakis sprawdzony przepis, aby nalesniki robione z mąki zytniej pelnoziarnistej mi wyszly  i nie rozpadaly się? Pomóżcie, bo juz nie wiem jak mam modyfikowac ten przepis... z góry dziękuję Wam! :P
ja mieszam mąkę żytnią z białą pół na pół i daję tylko jedno jajko, ale to tylko do naleśników na ostro. :) do dżemu wolę pogrzeszyć i zjeść normalne naleśniczki :)
Ja robię zawsze na pszennej typu graham


A co do twojego przepisu, to może spróbuj bez proszku? Mi z proszkiem do pieczenia nie wychodzą, tak jak pisałaś, robią się miękkie i kruszą się.
ka używam mąki pełnoziarnistej Lubella i wychodzą bardzo dobre. dodaję chude mleko, jajko i smażę, bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni ;))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.