- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 2017
29 kwietnia 2012, 21:15
Hej, ostatnio robiłam sobie naleśniki z mąki żytniej pelnoziarnistej. Dalam 2 jajka troche mleka i troche mąki-aby byla gesta konsystencja i do tego lyzeczke proszku do pieczenia. Niestety, nalesniki przylegaly do patelni i na dodatek smakowaly mi jak jajecznica- byly tez strasznie miękkie i az się rozpadaly...Znacie moze jakis sprawdzony przepis, aby nalesniki robione z mąki zytniej pelnoziarnistej mi wyszly i nie rozpadaly się? Pomóżcie, bo juz nie wiem jak mam modyfikowac ten przepis... z góry dziękuję Wam! :P
29 kwietnia 2012, 21:32
ja mieszam mąkę żytnią z białą pół na pół i daję tylko jedno jajko, ale to tylko do naleśników na ostro. :) do dżemu wolę pogrzeszyć i zjeść normalne naleśniczki :)
- Dołączył: 2012-04-15
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 653
9 maja 2012, 20:45
Ja robię zawsze na pszennej typu graham
![]()
A co do twojego przepisu, to może spróbuj bez proszku? Mi z proszkiem do pieczenia nie wychodzą, tak jak pisałaś, robią się miękkie i kruszą się.
- Dołączył: 2011-09-11
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 724
10 maja 2012, 20:01
ka używam mąki pełnoziarnistej Lubella i wychodzą bardzo dobre. dodaję chude mleko, jajko i smażę, bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni ;))