Temat: naleśniki pełnoziarniste ?

Hej, ostatnio robiłam sobie naleśniki z mąki żytniej pelnoziarnistej. Dalam 2 jajka troche mleka i troche mąki-aby byla gesta konsystencja i do tego lyzeczke proszku do pieczenia. Niestety, nalesniki przylegaly do patelni i na dodatek smakowaly mi jak jajecznica- byly tez strasznie miękkie i az się rozpadaly...Znacie moze jakis sprawdzony przepis, aby nalesniki robione z mąki zytniej pelnoziarnistej mi wyszly  i nie rozpadaly się? Pomóżcie, bo juz nie wiem jak mam modyfikowac ten przepis... z góry dziękuję Wam! :P
mi tez nigdy nie wychodzą więc uzywam białej nie ukrywajmy maja jednak smak ;D
Pasek wagi
Ja na porcje jedno osobowa daje:
-1 jajko
-mleko na oko
-troszke wody niegazowanej
-troszke oliwy
I wszystko mi wychodzi.

cynamonowa121 napisał(a):

mi tez nigdy nie wychodzą więc uzywam białej nie ukrywajmy maja jednak smak ;D

A moze jednak komus wyszly? Mialam nadzieję, że z tą mąką chociaz trochę będą przypominaly te "normalne" i do tego będą duzo zdrowsze...

kopaczek napisał(a):

Ja na porcje jedno osobowa daje:-1 jajko-mleko na oko-troszke wody niegazowanej-troszke oliwyI wszystko mi wychodzi.

i mąka ;d

mi wyszly tez ^^

PaulinaZberlina napisał(a):

mi wyszly tez ^^

to dawaj mi tu przepis ^^

ja robie z maki orkiszowej i zawsze wychodza..wszystko daje na oko.....daje conajmniej 2 jajka,chyba ponad szklanke maki,mleko,woda....i zawsze pierwszy nie wychodzi...
Pasek wagi
2 jajka dajesz? Spokojnie zrobisz z jednego.  Ja robię tak:

- 1 jajko;
- pół szklanki mąki albo pełnoziarnistej, albo orkiszowej, etc...
- 1/3 szklanki wody;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko mieszam. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dokładam mąki lub budyniu.
Z tego przepisu wychodzą 4 naleśniki duże :)
Pasek wagi
to wina mąki, z zytniej ci nie wyjdzie, kup zwykłą pełnoziarnistą.
[tak samo np chleb nie wyjdzie dobry z zytniej, ta mąka nie nadaje sie do takich rzeczy].
a tu masz moj sprawdzony przepis na te nalesniki z pelnoziarnistej:
pol szklanki mleka
pol szklanki maki
jajko
wszystko mieszasz, ubijasz i smazysz, wychodzi jeden duuzy grruby nalesnik lub mozesz podzielic na mniejsze:) to bedzie z 2 /3

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.