Temat: muszę się pochwalić przepisem

muszę się pochwalić przepisem! w ogóle nie dietetycznym, ale jaka pychota, to bedzie moje popisowe danie

Spaghetti z kalafiorem i boczkiem

1.zagotować wodę dodając liść laurowy, ziele angielskie, sól i czerwoną, słodką paprykę
2.wrzucić bardzo drobno podzielony kalafior gotować około 5 min
3.po 5 minutach dodać do gotującego się kalafiora makaron spaghetti i gotować (makaron jak kto lubi, ale kalafior musi być bardzo miękki)
4.na patelni przysmażyć boczek pokrojony w kostkę później dodając cebulę i czosnek
całość wymieszać i doprawić

pychota! :D
Pasek wagi
faktycznie nie dietetyczny . <hihi>
ale jaki pyszny! i na pewno bardziej dietetyczny niż carbonara moja ukochana np ;)
Pasek wagi
a może być coś innego od boczku?
jeżeli chodzi o makaron to to on nie jest kaloryczny tylko sosy z którymi go jadamy
Pasek wagi
100g suchego makaronu to 330Kcal
100g gotowanego makaronu to już tylko 110Kcal
Pasek wagi
nie próbowałam z niczym innym, ale np gdyby podsmażyć szynkę drobiową, ale na oliwie (innej opcji nie ma, bo byłoby za suche) to może  :D jak spróbujesz, daj znać ;)
Pasek wagi

MonaLisa22 napisał(a):

100g suchego makaronu to 330Kcal100g gotowanego makaronu to już tylko 110Kcal

Tylko ze te 100g ugotowanego makaronu to ledwie pare nitek. Tak wiec ja jednak mysle ze makaron jest kaloryczny:)
Pasek wagi

Uwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, więc ten przepis na pewno sprobuję :)

KotkaPsotka  

Zawsze można użyć pelnoziarnistego i będzie lepiej ;]

Nie wiem czemu, ale często osoby na diecie rezygnują z makaronów i ziemniaków twierdząc, że niby są kaloryczne, a przecież to totalna bzdura. Ja tam życzę wszystkim smacznego ;P Sama dzisiaj robię łazanki ;P

ja mam wypróbowaną porcję makaronu - 40 gramów jak mam być grzeczna, jak mogę poszaleć trochę bardziej 60 gramów. W przepisach normalnych podają 100 g makaronu na głowę, jednak ja uważam, że to za dużo! w życiu bym nie zjadła. A tutaj można dodać dużo kalafiora, który się rozgotowuje i smakuje zupełnie inaczej
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.