- Dołączył: 2012-03-02
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 578
23 kwietnia 2012, 20:27
Czy to prawda, że żółtko jaja kurzego zawiera całą masę złego cholesterolu?
Skoro tak, to czy nie lepiej było by sporządzić omleta np. zamiast z całych dwóch jajek, to z 3 białek i 1 żółtka + jakieś tam dodatki ?
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
23 kwietnia 2012, 21:00
A no lepiej :) ale jeśli ktoś nie ma kłopotów z cholesterolem to nie musi sobie odmawiać żółtek
23 kwietnia 2012, 21:14
przecież już dawno został obalony mit, że jajka zawierają zły cholesterol.
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 312
23 kwietnia 2012, 22:57
adveenture napisał(a):
przecież już dawno został obalony mit, że jajka zawierają zły cholesterol.
Dokładnie, w internecie czytałam już parę artykułów na ten temat. Piszą
głównie, że dla przeciętnego zdrowego człowieka jajko i jego cholesterol
nie stanowią większego zagrożenia, a uważać jednak powinni ludzie z
podwyższonym cholesterolem itd. Ja uważam, że jajko raczej naszemu życiu
nie zagrozi, jednak wszystko z umiarem ;)
Tutaj na szybko znaleziony artykuł jakiegoś dietetyka
klik:D 25 kwietnia 2012, 11:50
Kiedyś ludzie na wsi jedli bardzo dużo jajek i jejecznic do tego na maśle i żyli.
- Dołączył: 2011-09-11
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 724
25 kwietnia 2012, 17:06
żółtko ma w sobie 2 razy więcej białka niż to samo białko jajka.. więc, ja bym tam jadła co jakiś czas całe jajka i nic nie rozdzielała.
26 kwietnia 2012, 13:56
Jajkasą zdrowe a cholesterol jest uwarunkowany genetycznie a nie od jaj