Temat: żółtko jaja kurzego - dużo cholesterolu?

Czy to prawda, że żółtko jaja kurzego zawiera całą masę złego cholesterolu? 

Skoro tak, to czy nie lepiej było by sporządzić omleta np. zamiast z całych dwóch jajek, to z 3 białek i 1 żółtka + jakieś tam dodatki ?

A no lepiej :) ale jeśli ktoś nie ma kłopotów z cholesterolem to nie musi sobie odmawiać żółtek 
Pasek wagi
przecież już dawno został obalony mit, że jajka zawierają zły cholesterol.

adveenture napisał(a):

przecież już dawno został obalony mit, że jajka zawierają zły cholesterol.


Dokładnie, w internecie czytałam już parę artykułów na ten temat. Piszą głównie, że dla przeciętnego zdrowego człowieka jajko i jego cholesterol nie stanowią większego zagrożenia, a uważać jednak powinni ludzie z podwyższonym cholesterolem itd. Ja uważam, że jajko raczej naszemu życiu nie zagrozi, jednak wszystko z umiarem ;)
Tutaj na szybko znaleziony artykuł jakiegoś dietetyka
klik:D 
Kiedyś ludzie na wsi jedli bardzo dużo jajek i jejecznic do tego na maśle i żyli.
żółtko ma w sobie 2 razy więcej białka niż to samo białko jajka.. więc, ja bym tam jadła co jakiś czas całe jajka i nic nie rozdzielała.
Jajkasą zdrowe a cholesterol jest uwarunkowany genetycznie a nie od jaj

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.