Temat: Co mogę zrobić z bananów?

Mam w domu 10 dojrzałych bananów. Rano jadłam już owsiankę z bananem i piłam shake bananowy. Zaraz zrobię tez chlebek bananowy z 5 bananów. Czyli zostanie mi jeszcze 5 do wykorzystania i to dość szybko bo są już dobrze dojrzałe. Macie jakieś pomysły??? :)
ja proponuję zamrozić, jak już ktoś sugerował, ewentualnie dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką masę - pyszne smarowidło ;-)
Pieczone banany są smaczne. Zrób bananowca.
Pasek wagi
nie  mozesz po prostu zamrozić?;)
ja zawsze jak mam ich nadmiar mrożę! potem jem je zblendowane z jogurtem lub po prostu dodaje do czegoś (owsianka kasza manna, musli).
w zamrażarce taki banan może ci leżeć nawet i 1-2 miesiące i nic się z nimi nie dzieje :) ja zawsze mam swój zapas (przynajmniej 2-3) który cały czas uzupełniam:)
Pasek wagi
Zamrozić? :D
Dzięki za pomysł, bo u mnie bananów pod dostatkiem.
Pasek wagi
Dziękuję baaaardzo za tyle pomysłów! Część wykorzystam, a resztę zamrożę (nie wiedziałam nawet, ze można!)

FammeFatale22 napisał(a):

Zamrozić? :DDzięki za pomysł, bo u mnie bananów pod dostatkiem.


tylko koniecznie natnij;)
muffiny bananowe! :D bardzo proste i smaczne ;)

jagodovelove napisał(a):

ja proponuję zamrozić, jak już ktoś sugerował, ewentualnie dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką masę - pyszne smarowidło ;-)
Ale fajny patent z takim smarowidlem! Wyprobuje!
Polecam babke bananową:) 

Składniki:

 2 szklanki mąki pszennej (2x po 250 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szklanka cukru

3/4 kostki margaryny lub masła ( ok. 200 g)

4 bardzo dojrzałe (a nawet przedojrzałe) banany

3 jajka

szczypta soli

rodzynki, orzechy- według uznania

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C.

Stopić margarynę/masło i lekko ostudzić( z masłem o niebo lepsza). W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier i bakalie. Banany zmiksować na jednolitą pulpę. W większej misce rozbić trzepaczką lub mikserem 3 całe jajka, dodać do nich tłuszcz i dalej ubijać, następnie wlać pulpę bananową, wsypać mąkę z dodatkami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej bułką tarta  foremki (okrągłej bądź keksówki). Przy mniejszej formie musimy piec ponad godzinę, choć myślę, że to też kwestia pieca (po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem). Jeśli zacznie się za szybko rumienić od góry, można przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.