- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 kwietnia 2012, 14:21
1 kwietnia 2012, 14:34
Edytowany przez jagodovelove 1 kwietnia 2012, 14:34
1 kwietnia 2012, 14:35
1 kwietnia 2012, 14:43
1 kwietnia 2012, 14:54
1 kwietnia 2012, 18:19
Zamrozić? :DDzięki za pomysł, bo u mnie bananów pod dostatkiem.
2 kwietnia 2012, 10:39
ja proponuję zamrozić, jak już ktoś sugerował, ewentualnie dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką masę - pyszne smarowidło ;-)
2 kwietnia 2012, 19:47
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (2x po 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru
3/4 kostki margaryny lub masła ( ok. 200 g)
4 bardzo dojrzałe (a nawet przedojrzałe) banany
3 jajka
szczypta soli
rodzynki, orzechy- według uznania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180C.
Stopić margarynę/masło i lekko ostudzić( z masłem o niebo lepsza). W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier i bakalie. Banany zmiksować na jednolitą pulpę. W większej misce rozbić trzepaczką lub mikserem 3 całe jajka, dodać do nich tłuszcz i dalej ubijać, następnie wlać pulpę bananową, wsypać mąkę z dodatkami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej bułką tarta foremki (okrągłej bądź keksówki). Przy mniejszej formie musimy piec ponad godzinę, choć myślę, że to też kwestia pieca (po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem). Jeśli zacznie się za szybko rumienić od góry, można przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.