1 kwietnia 2012, 13:47
Teściowa dała nam kurczaka - takiego wiejskiego, zdrowego, chowanego na wsi, karmionego naturalnie i zdrowo :)
Mam pierś z tego kurczaka (wielka, jeszcze z mostkiem). Chcę to upiec w piekarniku i podać z warzywami. Moje pytanie jest następujące: czym go natrzeć? Myślałam o zrobieniu marynaty z oliwy, soli morskiej, pieprzu kolorowego, bazylii, oregano i tymianku. Co o tym sądzicie? Macie jakieś pomysły czym mogę natrzeć to ptaszysko? :)
- Dołączył: 2011-12-19
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 5949
1 kwietnia 2012, 14:33
Pewnie, ze mozesz zrobić z mrożonką. Tu chodzi o wywar z kuraka, który się wygotuje. Ostatecznie w mrozonkach tez jest to co we włoszczyźnie.
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
1 kwietnia 2012, 14:33
A nie lepiej ugotować na nim pyszny rosol
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
1 kwietnia 2012, 14:33
Albo natrzyj papryka chyba najsmaczniej
- Dołączył: 2010-09-27
- Miasto: Brussel
- Liczba postów: 13213
1 kwietnia 2012, 14:50
No wlasnie mod zupe “smieciowke“ zrobic a rosol jak ja gotuje dodaje przypalona na ogniu cala cebule kolor rosolu jest intensywniejszy i rosol smaczniejszy
2 kwietnia 2012, 11:52
No to tak: ugotowałam pierś z warzywami (kalafior, marchew, fasola zielona, groszek zielony, por, trochę cebuli. Gotowałam ok. 1,5h. Nie jest to esencjonalny rosół, ale za to wyszła wyśmienita baza pod zupy :)
A później tą pierś natarłam oliwą, papryką, pieprzem kolorowym, solą morską, tymiankiem, oregano, świeżym czosnkiem. Piekłam około godziny w ok. 150 stopniach. Wyszedł pyszny :)
Dziękuję za wszystkie porady!