Temat: Wiejski kurczak.

Teściowa dała nam kurczaka - takiego wiejskiego, zdrowego, chowanego na wsi, karmionego naturalnie i zdrowo :)
Mam pierś z tego kurczaka (wielka, jeszcze z mostkiem). Chcę to upiec w piekarniku i podać z warzywami. Moje pytanie jest następujące: czym go natrzeć? Myślałam o zrobieniu marynaty z oliwy, soli morskiej, pieprzu kolorowego, bazylii, oregano i tymianku. Co o tym sądzicie? Macie jakieś pomysły czym mogę natrzeć to ptaszysko? :)

Tetley1991 napisał(a):

Zdecydowanie jeszcze papryka do tego co napisalas! bedzie pyysznie wygladalo i smakowalo

O, papryka! Dzięki :)
Pewnie, ze mozesz zrobić z mrożonką. Tu chodzi o wywar z kuraka, który się wygotuje. Ostatecznie w mrozonkach tez jest to co we włoszczyźnie.
Pasek wagi
A nie lepiej ugotować na nim pyszny rosol
Pasek wagi
Albo natrzyj papryka chyba najsmaczniej 
Pasek wagi
No wlasnie mod zupe “smieciowke“ zrobic a rosol jak ja gotuje dodaje przypalona na ogniu cala cebule kolor rosolu jest intensywniejszy i rosol smaczniejszy
Pasek wagi

ANULA51 napisał(a):

No wlasnie mozesz zupe ?smieciowke? zrobic a rosol jak ja gotuje dodaje przypalona na ogniu cala cebule kolor rosolu jest intensywniejszy i rosol smaczniejszy
Pasek wagi
No to tak: ugotowałam pierś z warzywami (kalafior, marchew, fasola zielona, groszek zielony, por, trochę cebuli. Gotowałam ok. 1,5h. Nie jest to esencjonalny rosół, ale za to wyszła wyśmienita baza pod zupy :)

A później tą pierś natarłam oliwą, papryką, pieprzem kolorowym, solą morską, tymiankiem, oregano, świeżym czosnkiem. Piekłam około godziny w ok. 150 stopniach. Wyszedł pyszny :)

Dziękuję za wszystkie porady!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.