1 kwietnia 2012, 13:47
Teściowa dała nam kurczaka - takiego wiejskiego, zdrowego, chowanego na wsi, karmionego naturalnie i zdrowo :)
Mam pierś z tego kurczaka (wielka, jeszcze z mostkiem). Chcę to upiec w piekarniku i podać z warzywami. Moje pytanie jest następujące: czym go natrzeć? Myślałam o zrobieniu marynaty z oliwy, soli morskiej, pieprzu kolorowego, bazylii, oregano i tymianku. Co o tym sądzicie? Macie jakieś pomysły czym mogę natrzeć to ptaszysko? :)
- Dołączył: 2011-12-19
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 5949
1 kwietnia 2012, 13:49
Z takiego kurczaka możesz najpierw ugotować rosół i później ugotowane mięso jeszcze upiec z ziołami w piekarniku. Z takim ze sklepu taki podwójny numer CI nie wyjdzie.
1 kwietnia 2012, 13:52
Rosół odpada, bo nie mam niestety włoszczyzny :( Myślisz, że z mieszanką warzywną do zupy by wyszło? Bo mam pomrożone warzywa...
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
1 kwietnia 2012, 13:55
A nei moezsz go zrobic w poniedzialek? Szkoda by nie zrobic rosolku z takiego mieska dobrego.
1 kwietnia 2012, 13:55
Ja obecnie zrobiłam sobie udka z piekarnika i wyszły przepyszne!!
Zrobiłam marynatę z :
łyżka oliwy
Czosnek
Papryka ostra
papryka słodka
pieprz
odrobina soku z cytryny
3 łyżki ketchupu
vegeta
Natarłam tym udźce i na noc zostawiłam w lodówce.
Nastepnego dnia pokroiłam w piórka cebule, poddusiłam ja troche i wyłożyłam nią całe dno naczynia żaroodpornego. Udka z kurczaka położyłam na tą cebulkę i polałam pozostałą marynatą. Wyszło pysznie!:)
1 kwietnia 2012, 13:59
KotkaPsotka napisał(a):
A nei moezsz go zrobic w poniedzialek? Szkoda by nie zrobic rosolku z takiego mieska dobrego.
No właśnie nie mogę :) Ale może spróbuję z tym ugotowanie rosołu z mieszanką warzyw. Jak będzie rosół sam w sobie, to pomrożę i będę miała bazę pod inne zupy.
1 kwietnia 2012, 14:00
Swanie91 napisał(a):
Ja obecnie zrobiłam sobie udka z piekarnika i wyszły przepyszne!!Zrobiłam marynatę z : łyżka oliwyCzosnekPapryka ostrapapryka słodkapieprzodrobina soku z cytryny3 łyżki ketchupuvegetaNatarłam tym udźce i na noc zostawiłam w lodówce.Nastepnego dnia pokroiłam w piórka cebule, poddusiłam ja troche i wyłożyłam nią całe dno naczynia żaroodpornego. Udka z kurczaka położyłam na tą cebulkę i polałam pozostałą marynatą. Wyszło pysznie!:)
Udka to udka. Ja tu mam pierś jak ze strusia :D I chcę właśnie uniknąć Vegety i tym podobnej chemii.
Tylko naturalne przyprawy.
1 kwietnia 2012, 14:15
Jak dla mnie mieso to mieso i z pewnoscia zrobie sobie nie raz taka zalewe nawet do piersi :) Vegete mozna solą zastąpić :)
1 kwietnia 2012, 14:15
Jak dla mnie mieso to mieso i z pewnoscia zrobie sobie nie raz taka zalewe nawet do piersi :) Vegete mozna solą zastąpić :)
1 kwietnia 2012, 14:23
Zdecydowanie jeszcze papryka do tego co napisalas! bedzie pyysznie wygladalo i smakowalo