Temat: Sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane/otrębowe

Mógłby ktoś podać sprawdzony przepis na SMACZNE i lekkie ciasteczka owsiane lub otrębowe?
1/4 szklanki oliwy albo oleju
orzechy,rodzynki wg. uznania
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka otrębów
1 jajko
łyżeczka cynamonu
1 szklanka soku jabłkowego
1-2 łyżki miodu (lub bez)

rozbełtać jajko, dodać oliwy i soku. Całość dodać do suchej masy (mąka, otręby, orzechy) i delikatnie połączyć składniki. Pieć w temp. 180 stopni aż ciasteczka będą brązowe a ciasto nie zostanie na patyczku
oo super przepis chyba go wykorzystam :) tak na świeta :)
Pasek wagi
ja mam swój własny przepis ! ;)
dłuuugo szukałam po internecie jakiegoś idealnego dla mnie i nie znalazłam, dlatego opracowałam swój ;D
składniki;
-2jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
-5 łyżek miodu ( a nawet więcej )
-2 łyżki cukru wanilinowego
-1,5 szkl. płatków owsianych
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl. mąki (ja za jednym razem nie dałam mąki tylko więcej płatków i też były dobre)
dodatki
orzechy
rodzynki
słonecznik
*kakao
*wiórki kokosowe do posypania

piec w temp. 170-180 przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!
wrzućcie fotki ;)
Pasek wagi
Przepis 1:

Składniki: 
230 g płatków owsianych
20 g otrębów
0,5 szklanki mąki,
2-3 jajka,
100 g masła,
80 g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane oraz otręby i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.

Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na blache wyłozoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy ciasteczka o śr. ok 2 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15-20 minut

Przepis 2:

Składniki:


kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2-2,5 szklanki płatków owsianych, otrębów, musli, bakalii i innych rzeczy, które chcemy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę/ masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodajemy płatki oraz pozostałe bakalie ( w proporcji 1.5 szklanki płatków, 1 szklanka bakali). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy ciastka o śr. ok. 2 cm (delikatnie spłaszczyć - w trakcie pieczenia i tak jeszcze się rozleją wiec należy paiętac by przed włożeniem do piekarnika nie były zbyt płaskie). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zaraz po upieczeniu ciastka będą miekkie i łamliwe, a z czasem twardnieją.
Oba przepisy są sprawdzone:) Polecam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.