31 marca 2012, 18:39
Mógłby ktoś podać sprawdzony przepis na SMACZNE i lekkie ciasteczka owsiane lub otrębowe?
- Dołączył: 2010-07-22
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 841
31 marca 2012, 18:45
1/4 szklanki oliwy albo oleju
orzechy,rodzynki wg. uznania
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka otrębów
1 jajko
łyżeczka cynamonu
1 szklanka soku jabłkowego
1-2 łyżki miodu (lub bez)
rozbełtać jajko, dodać oliwy i soku. Całość dodać do suchej masy (mąka, otręby, orzechy) i delikatnie połączyć składniki. Pieć w temp. 180 stopni aż ciasteczka będą brązowe a ciasto nie zostanie na patyczku
- Dołączył: 2012-02-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3779
31 marca 2012, 19:11
oo super przepis chyba go wykorzystam :) tak na świeta :)
- Dołączył: 2010-08-11
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 1311
1 kwietnia 2012, 15:10
ja mam swój własny przepis ! ;)
dłuuugo szukałam po internecie jakiegoś idealnego dla mnie i nie znalazłam, dlatego opracowałam swój ;D
składniki;
-2jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
-5 łyżek miodu ( a nawet więcej )
-2 łyżki cukru wanilinowego
-1,5 szkl. płatków owsianych
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl. mąki (ja za jednym razem nie dałam mąki tylko więcej płatków i też były dobre)
dodatki
orzechy
rodzynki
słonecznik
*kakao
*wiórki kokosowe do posypania
piec w temp. 170-180 przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!
2 kwietnia 2012, 19:46
Przepis 1:
Składniki:
230 g płatków owsianych
20 g otrębów
0,5 szklanki mąki,
2-3 jajka,
100 g masła,
80 g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane oraz otręby i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na blache wyłozoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy ciasteczka o śr. ok 2 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15-20 minut
2 kwietnia 2012, 19:46
Przepis 2:
Składniki:
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2-2,5 szklanki płatków owsianych, otrębów, musli, bakalii i innych rzeczy, które chcemy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę/ masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodajemy płatki oraz pozostałe bakalie ( w proporcji 1.5 szklanki płatków, 1 szklanka bakali). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy ciastka o śr. ok. 2 cm (delikatnie spłaszczyć - w trakcie pieczenia i tak jeszcze się rozleją wiec należy paiętac by przed włożeniem do piekarnika nie były zbyt płaskie). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zaraz po upieczeniu ciastka będą miekkie i łamliwe, a z czasem twardnieją.
2 kwietnia 2012, 19:46
Oba przepisy są sprawdzone:) Polecam