Temat: Ryby, które nie śmierdzą

Hej, kupiłam dzisiaj morszczuka i jak otworzyłam opakowanie to poczułam mocny rybi zapach, którego nie znoszę. Możecie mi napisać jakie rodzaje ryb nie pachną charakterystycznie rybą? Takie, które dostanę w mrożonych płatach. Wiem tylko o pandze różowej i soli. Zdaję sobie sprawę, że ten zapach to nic złego,a nawet dobrze świadczy o rybie, ale nie cierpię ryb i cieszę się, że chociaż do tych bezzapachowym jestem przekonana. Nie chcę w kółko jeść pangi i soli ;)
Ja też nie cierpię tego rybiego smrodu. Wszystko później śmierdzi rybą, bueh. Ja zawsze sobie robię własne burgery rybne - kupuję jakąkolwiek rybę, miksuję z otrębami, jajkiem i przyprawami (np. sól, pieprz, koperek, sok z cytryny) i na teflon. Pyszne, zdrowe i pachnące. :)
Pasek wagi
z tego co się orientuję to bardziej intensywnie rybą pachną ryby morskie, więc może wybieraj słodkowodne ? Z drugiej strony każda ryba śmierdzi i nie znam całkowicie bezzapachowej :)
Mintaj z tego co kojarzę ;)
panga to ryba jak nie ryba;p Jak ja się cieszę że nie mam takiego problemu i że rybki mi " nie śmierdzą"... ale może spróbuj jesc normalne, pełnowartościowe ryby, z tym że przyrządzone tak żeby nie było czuć zapachu?? np.po grecku?
Panga to chyba najgorszy wybór, jeśli chodzi o ryby. Zresztą sama cena mówi wiele o jakości.
Ku przestrodze - fragment pochodzi ze strony srodowisko.ekologia.pl

Panga pochodzi z mocno zanieczyszczonego Mekongu. Rokrocznie w stanie naturalnym samice płyną w górę rzeki, aby złożyć ikrę. Jako że rejon wylęgu leży poza granicami Wietnamu, Wietnamczycy zakładają sztuczne hodowle. Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży. Chodzi między innymi o gonadotropinę kosmówkową.

Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami, które składają się z mączki rybnej, witamin, ekstraktów soi i manioku. To jednak dopiero początek chemizacji ryby. Wielu eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79).

Jaki jest efekt uboczny chemizacji ryby? Filety z pangi nie zawierają kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. No i mnóstwo zanieczyszczeń.

.morena napisał(a):

jesz pange? no jak dla mnie tylko ona nie "jedzie rybą" ...osobiście wolę te jadące :P 

Jem, ale tą różową, zaczęłam myśleć, że dobrze zamienić dwa razy w tygodniu pierś z kurczaka na rybę a tylko ta i sola mi smakuje. A pierś z kurczaka też jest faszerowana hormonami i nikt o tym nie mówi. Żeby jeść zdrowo i ekologicznie trzeba mieć zasobny portfel albo mieszkać na wsi :(
Wiem o pandze, ale i tak jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka. Jednak szukam zamiennika, dlatego pisze na forum ;) Może są lepsze rybki, które nie mają tego rybiego zapachu? Chciałabym jak najwięcej takich znaleźć ;)
Mi dorsz nie śmierdzi;) 
Nie jedz pangi, to najwieksze badziewie jakie moze byc..

alexandra91 napisał(a):

Wiem o pandze, ale i tak jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka. Jednak szukam zamiennika, dlatego pisze na forum ;) Może są lepsze rybki, które nie mają tego rybiego zapachu? Chciałabym jak najwięcej takich znaleźć ;)
Skad teoria że ta ryba jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka? Bo mnie teraz zaciekawiłaś :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.