- Dołączył: 2007-08-22
- Miasto: Barcelona
- Liczba postów: 1408
26 marca 2012, 16:56
Hej, kupiłam dzisiaj morszczuka i jak otworzyłam opakowanie to poczułam mocny rybi zapach, którego nie znoszę. Możecie mi napisać jakie rodzaje ryb nie pachną charakterystycznie rybą? Takie, które dostanę w mrożonych płatach. Wiem tylko o pandze różowej i soli. Zdaję sobie sprawę, że ten zapach to nic złego,a nawet dobrze świadczy o rybie, ale nie cierpię ryb i cieszę się, że chociaż do tych bezzapachowym jestem przekonana. Nie chcę w kółko jeść pangi i soli ;)
Edytowany przez alexandra91 26 marca 2012, 16:57
- Dołączył: 2010-12-26
- Miasto: Gallifrey
- Liczba postów: 555
26 marca 2012, 17:01
Ja też nie cierpię tego rybiego smrodu. Wszystko później śmierdzi rybą, bueh. Ja zawsze sobie robię własne burgery rybne - kupuję jakąkolwiek rybę, miksuję z otrębami, jajkiem i przyprawami (np. sól, pieprz, koperek, sok z cytryny) i na teflon. Pyszne, zdrowe i pachnące. :)
26 marca 2012, 17:02
z tego co się orientuję to bardziej intensywnie rybą pachną ryby morskie, więc może wybieraj słodkowodne ? Z drugiej strony każda ryba śmierdzi i nie znam całkowicie bezzapachowej :)
- Dołączył: 2012-03-23
- Miasto:
- Liczba postów: 1446
26 marca 2012, 17:04
Mintaj z tego co kojarzę ;)
26 marca 2012, 17:05
panga to ryba jak nie ryba;p Jak ja się cieszę że nie mam takiego problemu i że rybki mi " nie śmierdzą"... ale może spróbuj jesc normalne, pełnowartościowe ryby, z tym że przyrządzone tak żeby nie było czuć zapachu?? np.po grecku?
- Dołączył: 2006-01-31
- Miasto: Mojemiejscenaziemi
- Liczba postów: 1981
26 marca 2012, 17:07
Panga to chyba najgorszy wybór, jeśli chodzi o ryby. Zresztą sama cena mówi wiele o jakości.
Ku przestrodze - fragment pochodzi ze strony srodowisko.ekologia.pl
Panga pochodzi z mocno zanieczyszczonego Mekongu. Rokrocznie w stanie naturalnym samice płyną w górę rzeki, aby złożyć ikrę. Jako że rejon wylęgu leży poza granicami Wietnamu, Wietnamczycy zakładają sztuczne hodowle. Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży. Chodzi między innymi o gonadotropinę kosmówkową.Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami, które składają się z mączki rybnej, witamin, ekstraktów soi i manioku. To jednak dopiero początek chemizacji ryby. Wielu eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79).Jaki jest efekt uboczny chemizacji ryby? Filety z pangi nie zawierają kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. No i mnóstwo zanieczyszczeń.
- Dołączył: 2007-08-22
- Miasto: Barcelona
- Liczba postów: 1408
26 marca 2012, 17:08
.morena napisał(a):
jesz pange? no jak dla mnie tylko ona nie "jedzie rybą" ...osobiście wolę te jadące :P
Jem, ale tą różową, zaczęłam myśleć, że dobrze zamienić dwa razy w tygodniu pierś z kurczaka na rybę a tylko ta i sola mi smakuje. A pierś z kurczaka też jest faszerowana hormonami i nikt o tym nie mówi. Żeby jeść zdrowo i ekologicznie trzeba mieć zasobny portfel albo mieszkać na wsi :(
- Dołączył: 2007-08-22
- Miasto: Barcelona
- Liczba postów: 1408
26 marca 2012, 17:13
Wiem o pandze, ale i tak jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka. Jednak szukam zamiennika, dlatego pisze na forum ;) Może są lepsze rybki, które nie mają tego rybiego zapachu? Chciałabym jak najwięcej takich znaleźć ;)
- Dołączył: 2012-02-28
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 984
26 marca 2012, 17:18
Mi dorsz nie śmierdzi;)
Nie jedz pangi, to najwieksze badziewie jakie moze byc..
- Dołączył: 2012-02-28
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 984
26 marca 2012, 17:20
alexandra91 napisał(a):
Wiem o pandze, ale i tak jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka. Jednak szukam zamiennika, dlatego pisze na forum ;) Może są lepsze rybki, które nie mają tego rybiego zapachu? Chciałabym jak najwięcej takich znaleźć ;)
Skad teoria że ta ryba jest zdrowsza niż czerwone mięso czy pierś z kurczaka? Bo mnie teraz zaciekawiłaś :)