- Dołączył: 2011-04-18
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 3612
23 marca 2012, 23:17
CzysteZuo napisał(a):
Jeżeli już pozwalam sobie na owsiankę to na mleku sojowym, z ziarnami sezamu.
CzysteZuo napisalas w taki sposob jakby owsianka byla czyms srednio zdrowym na co mozna sobie "od czasu do czasu"pozwolic...Dlaczego? (chyba,ze źle zrozumialam,to sorry)
Owsiankę zalewam wrzątkiem,dodaję twarog aksamitny/mleko sojowe,podgrzewam kilka sekund w mikrofali+owoce/pestki dyni/slonecznik/kakao/wiorki kokosowe/czasem jakis mus/orzechy..co mam w lodowce i na jaki pomysl wpadne,sa setki mozliwosci :)
23 marca 2012, 23:23
płatki owsiane + otręby owsiane + suszone warzywa + siemię lniane zalewam to wrzątkiem (wychodzi tego 1 cały duży kubek) Jak spęcznieje dodaje ją do wcześniej przygotowanej rukoli, papryki, cukinii i selera naciowego (w dni wolne od pracy dodaje cebulę i czosnek) ;). Posypuję ziołami prowansalskimi i kurkumą, a na koniec daję garść orzechów włoskich :)
Edytowany przez Amrit 23 marca 2012, 23:23
23 marca 2012, 23:29
do owsianki polecam daktyle, najlepiej odmianę Medjol czy cośtam, takie duuuuże i słodziutkie : )
z gorzką czekoladą, kakaem, albo z miodem i orzechami... mmm...
- Dołączył: 2011-12-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3677
24 marca 2012, 01:21
3 łyżki płatków, 3 tabletki słodziku, pół szklanki wody i na 2 minuty do mikrofalówki :D
- Dołączył: 2010-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 174
24 marca 2012, 02:53
5 łyżek płatków owsianych zalewam wodą i wstawiam na 30 sek do mikrofali, w tym samym czasie gotuję szklankę mleka. Płatki z mikrofali wrzucam do mleka i gotuję kilka minut aż zgęstnieje. Czasem dodaję starte jabłko ale wolę owsiankę na słono (ze szczyptą soli) :)
- Dołączył: 2012-01-05
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 3128
24 marca 2012, 06:15
Teraz najczesciej z mlekiem, w lato wiecej kombinacji :) Lubie z jogurtem naturalnym.
- Dołączył: 2011-08-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2367
24 marca 2012, 06:52
najczęściej :250 ml mleka, 70-80 g płatków owsianych, siemie lniane, otręby owsiane, otręby pszenne, cynamon, jabłko
- Dołączył: 2012-03-02
- Miasto: Oxford
- Liczba postów: 20
24 marca 2012, 08:11
Uwielbiam owsiankę :)
Wieczorem zalewam ją gorącą wodą wraz z pokrojonymi suszonymi śliwkami, przykrywam talerzykiem.
A rano dolewam do niej trochę mleka, wstawiam na minutę-dwie do mikrofali i gotowe
![]()
Drugim jeszcze dobrym sposobem jest dodanie zamiast tego mleka sera twarogowego, bakalii i miodu
![]()
Zdrowe i pożywne śniadanie
24 marca 2012, 10:12
CzysteZuo napisał(a):
Jeżeli już pozwalam sobie na owsiankę to na mleku sojowym, z ziarnami sezamu.
No tak, kaloryczne odstępstwo od wody i liścia sałaty, nie można sobie za bardzo pozwalać...
- Dołączył: 2011-11-30
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 675
24 marca 2012, 11:30
zalewam gorącym mlekiem tak do poziomu płatków (nie lubię samego mleka, tylko nasiąknięte nim płatki zawsze tak jadłam, nawet jak jadłam takie zwykłe śniadaniowe płatki - je wyjadalam, a mleko zostawało w misce) albo gorącą wodą czekam aż napęcznieją i dodaję kilka łyżek jogurtu naturalnego. raz zrobiłam z budyniem i było smaczne :) a dzisiaj zjadłam z jogurtem naturalnym, kilkoma kulkami winogrona, kawałkiem jabłka, mandarynki, rodzynkami i wiórkami kokosowymi - pycha!! :) jedna z moich lepszych