- Dołączył: 2007-07-31
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 377
16 sierpnia 2007, 14:08
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam świeżych brokułów. Znam je tylko z mrożonych mieszanek HORTEXu ;)
W związku z tym zakupiłam dziś piękne,zielone brokuły. Planuję zrobić kolację dla 4 osób. Chcę upichcić coś z brokułami:
-prostego
-nietuczącego
-sycącego!
-zdrowego
Znacie jakieś przepisy z brokułami w roli głównej? (tudzież drugoplanowej;)?)
Do dyspozycji nie mam zbyt wielu produktów (makaron, ryż biały, ogórek, pomidory, marchewka, papryka, nektarynki, ziemniaki, kefir, twarog półtłusty, serek wiejski, Almette, margaryna, olej słonecznikowy, jajka, bazylia, oregano, wino,piwo;))
Jakieś propozycje?... Pomóżcie,proszę!:)
16 sierpnia 2007, 14:54
Niestety nie znam ;/ A też chetnie bym skorzystała z takiego przepisu
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/smileys/smiley25.gif)
Mam pytanko,czy za załozenie pamiętnika i za wizualizacje się płaci czy tylko za zakupienie diety?
- Dołączył: 2007-07-24
- Miasto: Żory
- Liczba postów: 341
16 sierpnia 2007, 15:13
Świderki z boczkiem i brokułami
- Dołączył: 2006-03-26
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 11565
16 sierpnia 2007, 15:16
Ja uwielbiam gotowane brokuły jedynie w towarzystwie niewielkiej ilości roztopionego masełka - mniam
- Dołączył: 2007-07-24
- Miasto: Żory
- Liczba postów: 341
16 sierpnia 2007, 15:17
cholender coś nie tak z moim przepisem sorki! podaje składniki jeszcze raz.
40 dag makaronu typu świderki, 1róża brokułów, 10 dag chudego boczku, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól pieprz
- Dołączył: 2007-07-29
- Miasto:
- Liczba postów: 28
16 sierpnia 2007, 15:36
Fantastyczna salatka, ktora robi furore wsrod moich znajomych i nie tylko, a do tego jest lekka, dziecinnie latwa do przygotowania i oryginalna:)
-paczka mrozonych brokul lub swieza roza brokul
-ser feta
-slonecznik luskany
-gotowy sos salatkowy (grecki, wloski...)
Salatka ma charakter wartstwowy, w zwiazku z czym:
1. ugotowane brokuly dzielimy na male rozyczki i umieszczamy na dnie salaterki, w ktorej chcemy podac owa salatke
2. ser feta kroimy w kostke i wrzucamy na ugotowane brokuly
3. slonecznik wrzucamy na patelnie i bez tluszczu prazymy, az sie zarumieni i posypujemy salatke
4. na koniec wlewamy gotowy sos...KONIEC
Bardzo serdecznie polecam...:) Az sama chyba sobie ja przygotuje! Zycze smacznego!
- Dołączył: 2006-07-15
- Miasto: Portugalia
- Liczba postów: 9487
16 sierpnia 2007, 18:40
zapiekanka z brokulów::
brokuly, makaron swiderki ugotowany al'dante, czosnek, cebula, ziola, jogurt naturalny, jajko, ser zółty (jesli moze byc troche kaloryczne:)
gotujesz brokuly jakies 4 minuty, makaron jak mowilam al'dante. robisz sos: 1/4 do pol skzlanki oleju, przyprawy, cebula i rozgnieciony czosnek.Do prodidża badz jakiejs innej brytwanki dajesz ten makaron z brokulami i z wymieszanym sosem sosem. Na wierzch wylewasz jogurt z 2-3 jajkami i jesli chcesz to posypujesz zoltym stratym serem...pieczesz do momentu sciacia jajek i sera:)
Smacznego:)
16 sierpnia 2007, 20:34
Oto przepis na przepyszna, sycaca i zdrowa salatke: Jogurt naturalny wymieszac z przyprawami lub czosnkiem, pozostawic na 10 min. Ugotowac dowolna ilosc brokulow i kalafiora, porozrywac na czastki (ale niezbyt drobne). Dodac ugotowane jajko (albo 2 :-)) i pokrojonego na cwiartki pomidora bez skorki. Calosc zalac jogurtem i jesc az sie uszy trzesa :-) Aha, proporcje mozna zmieniac,
w zaleznosci od tego, co kto lubi, a w chwili zalania jogurtem warzywa i jajki moga byc cieple - wtedy syca na dluzej! Smacznego!
- Dołączył: 2011-09-27
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 20
1 października 2011, 22:26
brokul
ser lazur
piers z kurczaka
szklanka wina - biale pol wytrawne
brokul podgotowac lekko, piers opiec na patelni pokrojony w kostke
ser lazur pokruszyć i wymieszac z winem
ulozyc w naczyniu zaroodpornym:
piers, na to rozyczki brokula, polac winem wymieszanym z serem
przykryc folia i piec w piekarniku 180*C przez 30minut
Smacznego
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto:
- Liczba postów: 504
1 października 2011, 22:44
sałatka z brokułów z sosem czosnkowym
ugowować brokuł i ostudzić
dodać pokrojoną w kostkę fetę i polać sosem czosnkowym zrobionym z 3 łyżek jogurtu i 3 łyżek majonezu i 3 ząbków czosnku
doprawić solą i pieprzem