- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:29
wiem wstyd przyznac, ale nigdy sama nie robiłam, podzieli się któraś przepisem?
- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:42
ok zaraz będę kombinowac, zobaczymy co z tego wyjdzie :P
- Dołączył: 2005-11-26
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 593
16 marca 2012, 20:47
No i właśnie w tym problem, że tego Ci nikt nie powie, ile dokładnie mąki, bo to zależy jakie chcesz naleśniki. Jeżeli zrobisz ciasto rzadkie, to możesz usmażyć bardzo cienkie naleśniki (jeżeli przy tym dodasz oleju do ciasta zamiast na patelnię, tak jak ja to robię, to będziesz je miała miękkie i łatwe do formowania), a jeżeli gęste, to przy laniu na patelnię wyjdzie Ci gruba warstwa, którą później możesz traktować prawie jak tortillę.
Ogólnie ciężka sprawa jest z tymi naleśnikami, żeby podać dokładny przepis, bo większość ludzi uczy się na własnych błędach próbując i próbując, i kierując się bardziej tym, czy wyszła im pożądana konsystencja, niż zachowaniem proporcji.
16 marca 2012, 20:49
Niezawodny przepis:
1 jako
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
szczypta soli
Możesz do tego dodać łyżkę czy dwie oleju, albo nie dodawać i skropić albo posmarować odrobinę patelnię olejem przed smażeniem.
Z takiej porcji wychodzi 4-5 cieniutkich naleśników. A jak chcesz grubsze, to po prostu lejesz na patelnię więcej ciasta...
Edytowany przez ff67e016c22f93b8366f7d7578d6046e 16 marca 2012, 20:50
- Dołączył: 2011-12-30
- Miasto: Alicante
- Liczba postów: 1665
16 marca 2012, 20:56
Dzisiaj z mamą robiłam akurat - z tym, że one w ogóle dietetyczne nie były!
A robimy tak:
3 szklanki mleka ( 3,5 też będzie )
cukier wanilinowy
1 szklanka wody gazowanej
zwykły cukier
mąka
jajko
16 marca 2012, 20:58
No ja na dwa daję 1 szklankę, czyli do każdego przepisu jakoś tak będzie. Musisz sama wymierzyć te proporcje. Mleka ja daję troszkę więcej niż mąki zawsze..
16 marca 2012, 21:00
A chcesz dietetycznie czy normalnie?
Ja robię tak: procja dla jednej osoby, tj. ok. 7-8 chudych naleśników.
Sładniki:
80g mąki pełnoziarnistej
150 ml mleka
jajko
odrobina cukru waniliowego
Po kolei:
a) dodaj wszystkie składniki
b) ładnie wymieszaj (ja używam miksera, bo jestem leniwa)
c) weź patelnię z teflonem, postaw ją pustą na ogniu i czekaj, aż będzie gorąca (możesz tosprawdzić poprzez tzw. próbę oślinionego palca :P)
d) gdy będzie gorąca to weź jakiąś łychę, którą mogłabyś nalewać i nalewaj wyginając patelkę ze wszystkie strony, aby masa przykryła dół
e) przewróć
16 marca 2012, 21:26
w google w cholerę przepisów
16 marca 2012, 21:41
2 szkl. mleka i 1 wody, 2 jaja, mąka do odpowiedniej gęstości-na około 8 cienkich sztuk
16 marca 2012, 21:46
a ja zawsze pół na pół- 2 szkl mleka, 2 wody- 2 lub 3 jaja w zaleznosci od wielkosci, mąka na oko aż ciasto będzie mialo odpowiednią konsystencję, szczypta soli i cukru i olej. zmiksowac odstawic na 15 minut i wlewac na patelnie.