Temat: naleśniki

wiem wstyd przyznac, ale nigdy sama nie robiłam, podzieli się któraś przepisem?

ok zaraz będę kombinowac, zobaczymy co z tego wyjdzie :P
No i właśnie w tym problem, że tego Ci nikt nie powie, ile dokładnie mąki, bo to zależy jakie chcesz naleśniki. Jeżeli zrobisz ciasto rzadkie, to możesz usmażyć bardzo cienkie naleśniki (jeżeli przy tym dodasz oleju do ciasta zamiast na patelnię, tak jak ja to robię, to będziesz je miała miękkie i łatwe do formowania), a jeżeli gęste, to przy laniu na patelnię wyjdzie Ci gruba warstwa, którą później możesz traktować prawie jak tortillę.
Ogólnie ciężka sprawa jest z tymi naleśnikami, żeby podać dokładny przepis, bo większość ludzi uczy się na własnych błędach próbując i próbując, i kierując się bardziej tym, czy wyszła im pożądana konsystencja, niż zachowaniem proporcji.
Niezawodny przepis:
1 jako
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
szczypta soli

Możesz do tego dodać łyżkę czy dwie oleju, albo nie dodawać i skropić albo posmarować odrobinę patelnię olejem przed smażeniem.
Z takiej porcji wychodzi 4-5 cieniutkich naleśników. A jak chcesz grubsze, to po prostu lejesz na patelnię więcej ciasta...
Dzisiaj z mamą robiłam akurat - z tym, że one w ogóle dietetyczne nie były!
A robimy tak:
3 szklanki mleka ( 3,5 też będzie )
cukier wanilinowy
1 szklanka wody gazowanej
zwykły cukier
mąka
jajko 
Pasek wagi
No ja na dwa daję 1 szklankę, czyli do każdego przepisu jakoś tak będzie. Musisz sama wymierzyć te proporcje. Mleka ja daję troszkę więcej niż mąki zawsze..

A chcesz dietetycznie czy normalnie?

Ja robię tak: procja dla jednej osoby, tj. ok. 7-8 chudych naleśników.

Sładniki: 
80g mąki pełnoziarnistej
150 ml mleka
jajko
odrobina cukru waniliowego

Po kolei:
a) dodaj wszystkie składniki
b) ładnie wymieszaj (ja używam miksera, bo jestem leniwa)
c) weź patelnię z teflonem, postaw ją pustą na ogniu i czekaj, aż będzie gorąca (możesz tosprawdzić poprzez tzw. próbę oślinionego palca :P)
d) gdy będzie gorąca to weź jakiąś łychę, którą mogłabyś nalewać i nalewaj wyginając patelkę ze wszystkie strony, aby masa przykryła dół
e) przewróć

w google w cholerę przepisów
2 szkl. mleka i 1 wody, 2 jaja, mąka do odpowiedniej gęstości-na około 8 cienkich sztuk
a ja zawsze pół na pół- 2 szkl mleka, 2 wody- 2 lub 3 jaja w zaleznosci od wielkosci, mąka na oko aż ciasto będzie mialo odpowiednią konsystencję, szczypta soli i cukru i olej. zmiksowac odstawic na 15 minut i wlewac na patelnie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.