- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:29
wiem wstyd przyznac, ale nigdy sama nie robiłam, podzieli się któraś przepisem?
16 marca 2012, 20:31
a google nie masz czasem? :D
- Dołączył: 2010-10-30
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 453
16 marca 2012, 20:32
kurde nie wiem czy Ci pomogę,ja robię wszystko na oko : chude mleko,mąka pełnoziarnista,trochę proszku do pieczenia,Soli bądź cukru waniliowego,jajko i miksujemy.
- Dołączył: 2011-04-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 444
16 marca 2012, 20:32
Wiesz ja dzisiaj takie normalne to robilam pierwszy raz... dla siebie takie dietetyczne to kombinuje z czegos sama i nie zawsze wyglada jak nalesnik haha, a jakie chcesz?? Takie normalne??
- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:33
takie normalne, kalorie nie mają znaczenia bo to nie da mnie :P
- Dołączył: 2005-11-26
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 593
16 marca 2012, 20:38
No ja robię na oko i za każdym razem mam inne, ale to leci mniej więcej tak: jajko, szklanka mleka/mleka z wodą/wody (zależy co kto lubi i czy w domu mleko ma - ja często nie miewam i nie tęsknię), szczypta soli, odrobina cukru (ilości uzależnione od tego, czy efekt finalny ma być słonawy, czy słodkawy, ale zawsze daję obie te rzeczy) i do tego dosypuj mąki do momentu aż nie uzyskasz prawie odpowiedniej konsystencji. Prawie - powinno być lekko rzadkawe. Po tym wszystkim jeszcze ze dwie łyżki oleju (ciasto po oleju trochę gęstnieje) i możesz rozgrzewać patelnię :)
Edytowany przez jessie 16 marca 2012, 20:39
- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:40
chodzi mi głównie ile czego trzeba dodac bo jak patrze w necie to znajdują mi się ilości na niewiadomo ile naleśników
16 marca 2012, 20:41
Ja na dwa naleśniki daję 1 szklankę mąki, ok. 1,5 szkl. mleka, 1 jajko, 3/4 łyżki zukru (lub jedną płaską) i pół łyżeczki cukru waniliowego. Mieszam mikserem i na patelnię.. Oczywiście jeśli na więcej naleśników to 2 szkl. mąki itd. (ilość cukru i jajko - ilość taka sama niezależnie od ilości ciasta). Ogólnie to na początek daję tyle mąki i mleka, ale później tak dodaję jeszcze na oko, żeby ciasto było nie za płynne i nie za gęste..; D
- Dołączył: 2010-10-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1893
16 marca 2012, 20:41
a mniej więcej ile tej mąki? szklanka mniej czy więcej?