- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Nowy Tomyśl
- Liczba postów: 62
23 lutego 2012, 15:19
Szukam rozmaitych przepisów na mięso gotowane.
Mięso, które uwielbiam jest kurczak. Ale zawsze było ono smażone nie gotowane.
Uwielbiałam zawijańca z papryka, ogórkiem , bądź serem czy szpinakiem, obtoczony w jajku i usmażony na oliwie .
Było to pyszne ,ale niekoniecznie zdrowe.
Teraz chciałabym zmienić nawyki i ze smażonego przejść na gotowane ewentualnie pieczone.
Już próbowałam w małej ilości wody z przyprawami gotować piersi z kurczaka, ale średnio to mi smakuje :/.
Czy ktoś ma jakieś super przepisy,
które mi pomogą przekonać się do kurczak , bądź innego rodzaju mięsa GOTOWANEGO?
23 lutego 2012, 15:23
zrób takiego samego zawijańca, tylko bez panierki, zawiń w folię aluminiową i ugotuj na parze - taki garnek z dziurami można kupić pewnie za kilkanaście złotych
- Dołączył: 2009-11-23
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 4231
23 lutego 2012, 15:30
boktojaknieja napisał(a):
zrób takiego samego zawijańca, tylko bez panierki, zawiń w folię aluminiową i ugotuj na parze - taki garnek z dziurami można kupić pewnie za kilkanaście złotych
dokładnie, ja czesto robie sobie mięsko na parze
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Nowy Tomyśl
- Liczba postów: 62
23 lutego 2012, 15:33
Będę musiała tak zrobić, ciekawe czy biedzie równie smaczny.
A macie jakieś inne pomysły na dania gotowane?
23 lutego 2012, 15:40
Ja robię często dania jednogarnkowe z kurczakiem, daję do tego wszystkiego, co mi się pod rękę podwinie :P np. daję na patelnię mieszankę chińską i trochę wody, rozmrażam i duszę (bez oleju lub minimalną porcję, jeśli żaden z innych składników dania nie zawiera tłuszczy, żeby witaminki mogły się wchłonąć :]), dodaję pokrojoną pierś z kurczaka, przyprawę do potraw chińskich, sos sojowy, duszę do miękkości i jem samo albo z ryżem.
Trudno mi podać jakiś przepis, bo w kuchni sama kombinuję, często zaczynam gotować z zamiarem zrobienia jednego dania, a kończy się na innym, zupełnie do planowanego nie podobnym :]
- Dołączył: 2009-11-23
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 4231
23 lutego 2012, 15:40
mozesz cycka z kurczaka pokroic na paseczki dodać troszke warzyw np. jakąś mieszanke warzywna i tez to zrobic na parze, fajna ciepła sałatka , takie same paseczki zrobione na parze połaczyc z makaronem ryzowym ala spagetti mniam
23 lutego 2012, 15:45
zrób roladkę gotowaną: fileta z kurczak rozbij, przypraw i daj na niego np. szpinak, pieczarki czy jakieś warzywa. zawiń w folię spożywczą, końce zawiąż nitką i ugotuj w wodzie;) w moim pamiętniku w dzisiejszej notce taka roladka gotowana ze szpinakiem;)
- Dołączył: 2009-03-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1679
23 lutego 2012, 15:45
na dobrej patelni teflonowej zrobisz najróżniejsze dania, bez użycia tłuszczu, pierś z kurczaka pokrojona na niewielkie kawałki, z warzywami mrożonymi, dajesz dużo przypraw, podlewasz trochę wody i dusisz pod przykryciem,
Możesz robić wszelkiego rodzaju gulasze, sosy z mięsem i pieczarkami itd
Może risotto z mięsem drobiowym?
- Dołączył: 2009-04-30
- Miasto: North Arlington
- Liczba postów: 3431
23 lutego 2012, 15:59
Ja robię tak, ponieważ smażone jest smaczniejsze, A KTO POWIEDZIAŁ ZE MUSI BYC NA OLEJU
Zainwestowałam w patelnię, i smażę bez tłuszczu,ta pataelnia ma takie rowki .Kiedyś ogładłam program jak bogaczka zamieszkała w bednej dzielnicy, nie miała kasy więc oni jej powiedzieli nie ma na olej daj wody rochę na patelnię.Nie próbowałam , ale sprawdze ta metodę.
23 lutego 2012, 16:16
Jeśli dysponujesz mikrofalą z funkcją grilla - polecam ten sposób
![]()
. Na kurczaczka mnóstwo ziół, przyprawy do grilla i czosnek granulowany, potem na 15 minut do mikrofali i jest naprawdę przepyszny!