Temat: Jak urozmaicić kaszę gryczaną...

...żeby smakowała?
odkryłam niedawno gotowanie na parze;) i zafundowałam sobie któregoś dnia obiadek, kawałek piersi z kurczaka+warzywa [i jedno i drugie gotowane na parze] i do tego kasza gryczana. no, żadnych przypraw nie dodałam, kucharka ze mnie marna, w każdym razie to było tak mdłe, a marchew i pietruszka [no serio, ten korzeń xD] w mieszance warzywnej smakowały tak ohydnie, ale cóż począć, nie wyrzucę. posoliłam i było w miarę zjadliwe, ale może macie jakieś lepsze pomysły?
jakaś zupełna drożyzna odpada, nie mogę nadwyrężać budżetu domowego.
Polecam w takim wydaniu 
Zapieczona pod odrobiną wędzonego sera z warzywami jest naprawdę wyśmienita i zdrowa ;)
Polecam z cebulką i pieczarkami - można podsmażyć bez tłuszczu, na łyżce wody. Ale skoro wszystko robisz na parze to co najmniej 1 łyżeczka jakiegoś dobrego tłuszczu musi być. Dla mnie koniecznie świeżo zmielony czarny pieprz. Do kaszy gryczanej dobry jest olej lniany, oliwa, masło. Możesz posypać fetą, wędzonym białym serem albo korycińskim - ale ten ostatni to już drogi.
wlasnie napisalam o niej sporo w pamietniku, zapraszam 
Zapiecz w papryce z koncentratem pomidorowym,pieczarkami i serkiem wiejskim lub posyp serem. Możesz dodac groszek, kukurydzę,no i przyprawy...
Z boczniakami, cebulką i pietruszką:)
Widziałam ostatnio jak przygotowywał kaszę Okrasa - przysmażał na patelni por i suszone pomidory drobno pokrojone i dodawał do kaszy.
ja posmażam pieczarki i cebulkę bez tłuszczu potem dodaję zioła i podlewam trochę wodą i mieszam na końcu z kaszą można dodać do tego jogurt ale ja wolę bez
kasza + oregano, bazylia + odrobina ketchupu = pycha !! :)
sama to wymyśliłam :D dałam to co mi pasowało i wyszło ok ;D zawsze tak jem ; ]

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.