- Dołączył: 2010-01-25
- Miasto: Lafayette In
- Liczba postów: 2525
16 lutego 2012, 23:18
...żeby smakowała?
odkryłam niedawno gotowanie na parze;) i zafundowałam sobie któregoś dnia obiadek, kawałek piersi z kurczaka+warzywa [i jedno i drugie gotowane na parze] i do tego kasza gryczana. no, żadnych przypraw nie dodałam, kucharka ze mnie marna, w każdym razie to było tak mdłe, a marchew i pietruszka [no serio, ten korzeń xD] w mieszance warzywnej smakowały tak ohydnie, ale cóż począć, nie wyrzucę. posoliłam i było w miarę zjadliwe, ale może macie jakieś lepsze pomysły?
jakaś zupełna drożyzna odpada, nie mogę nadwyrężać budżetu domowego.
- Dołączył: 2011-06-10
- Miasto: Delhi
- Liczba postów: 3730
16 lutego 2012, 23:20
może jakiś sos do tej kaszy
- Dołączył: 2012-02-08
- Miasto: Pieczara
- Liczba postów: 1763
16 lutego 2012, 23:24
Bardzo dobra (moim skromnym zdaniem) jest kasza gryczana lekko podsmażana na tłuszczu (oliwa z oliwek) przed gotowaniem. Posoloną surową kaszę smażymy krótko (5-7minut) nie spalając jej (mieszamy uważnie), a potem po lekkim ostudzeniu wlewamy gorącą wodę w proporcji 1 szklanka kaszy na 1,5 albo 2 szklanki wody i gotujemy do miękkości.
To chyba nie jest jakoś wybitnie kaloryczne pomimo procesu smażenia, a kasza jest moim zdaniem bardziej aromatyczna, niż ta "wyprana" w samej wodzie.
...chociaż i tak najlepsza jest na boczku. ![]()
16 lutego 2012, 23:28
Jeśli chodzi o przyprawy to ja lubię kaszę gryczaną z przyprawą "do ziemniaków" firmy Prymat. Jest też chyba z Galeo taka sama przyprawa, ale mi nie smakuje.
Jeśli chcesz unikać gotowych mieszanek to kaszę możesz przyprawić różnymi ziołami np. bazylią, oregano, curry, ziołami prowansalskimi. Sól i pieprz to podstawa. Są też gotowe mieszanki, nie zawierające konserwantów i glutaminianu w młynkach. Ja mam "do warzyw i salatek" oraz "zioła włoskie". Używam różnie: do sera białego, do surówek, do pomidora na kanapce... Powiem szczerze, że musisz poeksperymentować aby znaleźć to co Ci smakuje najbardziej.
16 lutego 2012, 23:30
KrolowaSniegu7 napisał(a):
może jakiś sos do tej kaszy
Sosy odradzam, bo z reguły są to dodatki bardzo kaloryczne. No chyba że np sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Ale jednak do tej kaszy dochodzą kalorie z jogurtu itd. Same zioła można stosować bez większych obaw.
- Dołączył: 2012-02-08
- Miasto: Pieczara
- Liczba postów: 1763
16 lutego 2012, 23:32
JussySS napisał(a):
(...)np sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.
O! Można dodać również jogurt typu greckiego albo dietetyczną wersję sosu tzatziki.
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
16 lutego 2012, 23:38
ja uwielbiam z podsmażaną cebulką (oczywiście prawie bez tłuszczu) i pieczarkami, do tego zioła np prowansalskie i mmm!
17 lutego 2012, 00:27
ja jem na maśle;p pychotka:)
- Dołączył: 2010-02-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1493
17 lutego 2012, 00:32
Kasz gryczana+ szpinak z lidla porządnie doprawiony+ ser żółty dietetyczny też z lidla :) mój dzisiejszy obiad pychotka :)
Edytowany przez KaSsis 17 lutego 2012, 00:33