Temat: Dietetyczne obiady. Wpisujcie swoje propozycje!

Witajcie,

otwieram taki temat dla tych wszystkich , którzy chcą w szybki i łatwy, a przede wszystkim zdrowy i dietetyczny sposób zjeść obiadek:

Oto moja propozycja:

kalafior mrożony
kasza jaglana / może być gryczana
pierś z kurczaka
mmm pycha!

Zupa:

wywar warzywny / może być kostka rosołowa
mrożonka warzyw np. Horteksu, / są takie warzywa czerwone czy jakoś tak
koncentrat pomidorowy
ryż

Też pycha!

Jakie są Wasze?
Warzywa na patelnie + kasza jaglana lub ryż mmm pycha i wcale nie musze mieć mięsa, albo z pół paczki mrożonej fasolki szparagowej i mam dość
Pasek wagi

rybka pieczona w folii aluminiowej z czosnkiem i innymi przyprawami;)) Zdrowo i pysznie!

1. Pierś kurczaka z przyprawami na parze
surówka z gotowanych buraczków utartych z ogórkiem kiszonym i cebulką
Do wyboru ryż, kasza gryczana, kus-kus

2. Dowolny filet rybny z przyprawami na parze
ziemniaki w mundurkach
surówka z kiszonej kapusty, marchwi i cebuli

3. Leczo warzywne - pomidory z puszki w zalewie podduszone z cukinią, cebulą i na przykład bobem
Do tego dobrze się sprawdza kus-kus

4. Warzywa na parze - pomidory, kalafior, brokuł, cebula, czosnek, cukinia, dynia, papryka, oliwki + ananas (mieszankę warzyw wybrać według własnego gustu i smaku)
Do tego najlepiej ryż
Warzywa na talerzu skropić oliwą i odrobiną sosu sojowego, można posypać ulubioną przyprawą ziołową
I jeszcze jedna propozycja, przygotowanie krótkie, czas gotowania - 20 minut.

Składniki:
4 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
0,25 kg mięsa mielonego z indyka

Składniki wymieszać na jednolitą masę.  Wziąć pieczarki konserwowe i odsączyć. Brać pieczarki i oblepiać mięsem, tak aby wyszły kulki. Kulki mięsne gotowac w biulionie przez 20 minut.

Kulki podawać z kaszą gryczaną i surówką warzywną, np z cykorii, papryki, cebuli, oliwek, rzodkiewek, ogórka kiszonego itd itp.
brzmi pycha...
zupka ala kapuśniaczek bez tłuszczu
ale dziewczyny, wątek na temat obiadów jest zakładany co kilka dni, wystarczy przejśc kilka stron w tył
Pasek wagi
Podam dzisiejszy obiad, pozniej dopiszę inny propozycje;
Na patelnię wlać troszkę oliwy (6g), wrzucić 40g (3 plasterki) piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę i zrumienić mięso. Dodać do tego 45g pieczarek (2 sztuki) pokrojonych w kostkę oraz 25g (1/4 średniej sztuki) cebuli. Poddusić chwilkę. Teraz dodać 30g papryki (2 paski grubości ok. 0,5cm) pokrojonej w kostkę oraz 20g (mala garść) fasolki szparagowej mrożonej zielonej i 40g (duza garść) mrożonej sałatki jarzynowej (tu jest seler, groszek, kukurydza, marchew, pietruszka) poddusić to wszystko. W misce roztrzepać jedno jajko z mlekiem (ja dalam 54ml ale to było za dużo) i można dodać trochę mąki (ja dałam 12g, czyli 2 łyzeczki takie średnie). Jak się warzywa z mięsem podduszą posolić do smaku i zalać tym jajkiem z mlekiem i z mąką :) Smażyć z obu stron na rumiany kolor...Całość wyszła mi 290 kcal.
ja na obiad jem najcześciej coś z tej listy :

- ser mozarella z pomidorami
- sałate z tuńczykiem z puszki w sosie własnym i cebulą
- serek wiejski z rzodkiewką
- "warzywa na patelnie" na łyżeczce oliwy
- zupa pomidorowa  bez makaronu i ryżu
- kurczak z surówka
- sushi

wiem że temat dawno poszedł w niepamięć, ale dziś zrobiłam pyszny i mało kaloryczny obiad mianowicie;

Pierś z kurczaka z serem ;

*100-120 g piersi z kurczaka  (oczywiście bez skóry) - 100-120 Kcal 

*plaster żółtego sera o obniżonej ilości tłuszczu ( możemy go dostać w Tesco ) -46,5 Kcal

*ulubione przyprawy ( Ja dodałam przyprawę do kurczaka i i odrobinę soli, przepieprz i sól staram się ograniczać! )

Przygotowanie:

Pierś nacieramy w przyprawach i pozostawiamy w lodówce przez jakiś czas (1-1,5h) , następnie nakładamy na mięso plaster sera i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200`C na około 15 minut (sama będziesz wiedzieć kiedy mięsko jest gotowe  ) ! Do tego ugotowałam sobie 200g brokułów ( 100g. - ok. 27 Kcal) 

całe zastawienie to około 200 - 225 Kcal 

smacznego !

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.