Temat: Muffinki! Pomocy!

Kochani moi,potrzebuję sprawdzonego przepisu na muffinki(mogą być dwukolorowe).W życiu ich nie robiłam a chciałam przygotować domownikom na tłusty czwartek zamiast pączków...
Z góry dziękuję za odpowiedzi
adveenture,bo pączki takie oklepane jakieś są
to ja jeszcze swoje dodam, które robię jutro z okazji walentynek: muffinki marchwiowe:

2/3 kubka mąki (kubek to u mnie 225ml)
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
2/3 kubka cukru
1/3 kubka oleju
1/3 kubka jogurtu sojowego waniliowego lub naturalnego (chociaz ja mam marakuje i też jest dobrze :P)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 kubek startej marchwi
1/4 kubka posiekanych orzechów włoskich
1/4 kubka rodzynek

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
2. W średniej misce wymieszać razem cukier, olej, wanilie, jogurt.
3. W drugiej misce wymieszać suche składniki.
4. Wymieszać wszystko razem, przełożyć do 12 foremek
5. Piec 26-28 minut

Ja u góry robię jeszcze kapkę z gorzkiej czekolady i posypuję troszkę orzeszkami.

Mój drugi sprawdzony przepis ze zdjęciem jest tutaj: http://ekolifka.blogspot.com/2011/10/babeczki-czekoladowe.html 

madzia210389 napisał(a):

adveenture,bo pączki takie oklepane jakieś są


ale za to jakie smaczne:P oczywiście to kwestia gustu:)
chyba sporo tych muffin będziesz musiała upiec:D

przepis przetestowany :)

muffinki kakaowe z kawałkami czekolady:

składniki mokre: 250ml mleka, 90ml oleju, 1 całe jajo-wymieszać, można dodać troche olejku waniliowego

składniki suche: 250g mąki, 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 łyżki gorzkiego kakao(może byc więcej)

2 czekolady-mleczna i gorzka lub biała lub 2 mleczne-zależnie jak kto woli....kroimy w małe kawałki(to zajmuje najwięcej czasu).

piekarnik nagrzewamy do 200stopni, w międzyczasie mieszamy osobno mokre i suche składniki - wystarczy zwykła łyżka lub trzepaczka, nie trzeba miksera, potem łączymy wszystko i porządnie mieszamy-całość zajmuje 5min :)

wylewamy do foremek na muffinki lub jednej dużej formy(ja użyłam silikonowego serca) i dodajemy kawałki czekolady(nie rozpuszczą sie podczas pieczenia i fajnie kontrastują ze smakiem ciasta). wstawiamy do nagrzanego piekarnika(srodkowy poziom, grzanie na góre i dół), pieczemy 20-30min.

sprawdzony przepis! nie za słodkie, w smaku idealne! po spróbowaniu rozdałam w rodzinie 10 kopii tego przepisu :) POLECAM

Vanilla Cupcakes

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku (lub ziarenka z połowy laski wanilii)
  • 3 łyżki mleka,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.

Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki).

Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Jeżeli wolisz kakaowe, to dodaj 3-4 łyżki kakao.
Jeżeli lubisz nutellę, to przy nakładaniu ciasta do papilotek, na wierz dodaj łyżkę nutelli i wykałaczką delikatnie wymieszaj z masą :) są przepyszne :)

Dzisiaj zrobiłam niskokaloryczne, dietetyczne muffiny, oto przepis (na 6 sztuk):

*jajko

*szklanka mąki pełnoziarnistej (można na oko, ja dałam około 3/4)

*łyżka cukru brązowego

*fruktoza (jak słodkie kto lubi - ja dałam około 2 łyżek)

*1 płaska łyżeczka sody

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*płatki migdałowe

*aromat migdałowy (kilka kropli)

*rodzynki (ile kto lubi, ja dałam coś koło 50-70 gram)

*2 łyżki jogurtu naturalnego

Jak zrobić:

jajko ubijamy mikserem z żółtkiem, dodajemy jogurt, następnie wszystkie suche składniki, mieszamy. Nakładamy do papilotek, na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy na ok. 15 min. do piekarnika nagrzanego na 190 stopni.

 

Jeśli ktoś nie lubi migdałów/rodzynek to te muffiny można zrobić z czym tylko się chce: czekoladą, bananami, truskawkami czy innymi owocami itd. W pierwotnymprzepisie było jeszcze około 40 gram masła. Ja go nie dodałam i wyszły i tak wspaniałe.Polecam:-))

we wszystkich przepisach niemal dodaje sie tłuszczu (masła/margaryny/oleju) do ciasta na muffiny czy ciasta piaskowego. Nie można tego zastąpić jogurtem naturalnym 0%? czymś innym? jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
A po co? Przecież to i tak cukier tuczy, a nie tłuszcz, a bez tego ciasto nie byłoby takie dobre...

Ja w moim przepisie dodałam właśnie jogurt zamiast masła - wyszły nawet lepsze w smaku.

Może i dobre tłuszcze nie tuczą, ale w połączeniu z węglowodanami owszem.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.