- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 lutego 2012, 20:19
13 lutego 2012, 23:38
14 lutego 2012, 06:35
adveenture,bo pączki takie oklepane jakieś są
14 lutego 2012, 11:50
przepis przetestowany :)
muffinki kakaowe z kawałkami czekolady:
składniki mokre: 250ml mleka, 90ml oleju, 1 całe jajo-wymieszać, można dodać troche olejku waniliowego
składniki suche: 250g mąki, 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 łyżki gorzkiego kakao(może byc więcej)
2 czekolady-mleczna i gorzka lub biała lub 2 mleczne-zależnie jak kto woli....kroimy w małe kawałki(to zajmuje najwięcej czasu).
piekarnik nagrzewamy do 200stopni, w międzyczasie mieszamy osobno mokre i suche składniki - wystarczy zwykła łyżka lub trzepaczka, nie trzeba miksera, potem łączymy wszystko i porządnie mieszamy-całość zajmuje 5min :)
wylewamy do foremek na muffinki lub jednej dużej formy(ja użyłam silikonowego serca) i dodajemy kawałki czekolady(nie rozpuszczą sie podczas pieczenia i fajnie kontrastują ze smakiem ciasta). wstawiamy do nagrzanego piekarnika(srodkowy poziom, grzanie na góre i dół), pieczemy 20-30min.
14 lutego 2012, 14:49
Vanilla Cupcakes
Składniki (na 12 babeczek):
Wykonanie:
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.
Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub
muffinki).
Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
Jeżeli wolisz kakaowe, to dodaj 3-4 łyżki kakao.15 lutego 2012, 13:39
Dzisiaj zrobiłam niskokaloryczne, dietetyczne muffiny, oto przepis (na 6 sztuk):
*jajko
*szklanka mąki pełnoziarnistej (można na oko, ja dałam około 3/4)
*łyżka cukru brązowego
*fruktoza (jak słodkie kto lubi - ja dałam około 2 łyżek)
*1 płaska łyżeczka sody
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*płatki migdałowe
*aromat migdałowy (kilka kropli)
*rodzynki (ile kto lubi, ja dałam coś koło 50-70 gram)
*2 łyżki jogurtu naturalnego
Jak zrobić:
jajko ubijamy mikserem z żółtkiem, dodajemy jogurt, następnie wszystkie suche składniki, mieszamy. Nakładamy do papilotek, na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy na ok. 15 min. do piekarnika nagrzanego na 190 stopni.
Jeśli ktoś nie lubi migdałów/rodzynek to te muffiny można zrobić z czym tylko się chce: czekoladą, bananami, truskawkami czy innymi owocami itd. W pierwotnymprzepisie było jeszcze około 40 gram masła. Ja go nie dodałam i wyszły i tak wspaniałe.Polecam:-))
15 lutego 2012, 17:21
16 lutego 2012, 00:53