Temat: Tradycyjny łosoś wędzony - jak go podawać?

Hej!

Otóż ostatnio zdecydowałam się kupić sobie kawałek łososia wędzonego. Jest on stosunkowo niewielki, bo nigdy wcześniej go nie jadłam, a jest dosyć drogi. Chciałabym zjeść go w jakiejś tradycyjnej formie, bo na internecie są same przepisy z jakimiś pieprzami cytrynowymi, sosami etc. A ja chcę go zjeść jak u babci; taką kuchnię preferuję. :D

Jak można go przyrządzić? Upiec, ugotować czy usmażyć? Podać z ryżem, warzywami czy jakoś jeszcze inaczej?

Ja słyszałam o sposobie na chlebie razowym, grubo masła i na wierzch koperek taki z łodygą niepokrojony.
wędzonego nie trzeba przyrządzać:) kładziesz na kanapkę i jazda;)
dokładnie, nie trzeba go przyrządzać ;) ale dobry jest na kanapce z dodatkiem pietruszki albo świeżej bazylii :)
Pasek wagi
losos wedzony jest gotowy do jedzenia.. juz sie go nie doprawia.. a ten z pieprzem cytrtynowym to dotyczylo surowego lososia.. 
Pasek wagi
Zwykle podaję go sobie na talerzu, ale bywają sytuacje że konsumuję go prosto z opakowania :P
kromka ciemnego chleba, twarożek z chrzanem, plaster łososia i koperek.
Na upartego można przyrządzić roladę szpinakowo-twarogową z łososiem. W necie jest mnóstwo przepisów. Ja polecam w zestawie z serkiem chrzanowym almette, ale wiadomo, że twaróg będzie dużo zdrowszy :)
Ja najbardziej lubię: chleb, masło i łosoś skropiony cytryną. Cudo.
Na plackach ziemniaczanych z plamą kwaśnej śmietany

to tak jakby makrele wędzoną jeść na ciepło np usmażyć:P

łosoś wędzony najlepszy na kanapkach,w sałatce, jako dodatek np do deski serów na przyjęciu;D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.