- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 500
7 lutego 2012, 17:09
chciałabym zrobić jutro pierogi i właściwie nie wiem jak się za to zabrać :) dlatego proszę o pomoc w jaki sposób zrobić ciasto i farsz do pierogów ruskich :)
dzięki, dzięki, dzięki :*
7 lutego 2012, 17:31
do przepisu podanego wyżej - jest OK - dodaj trochę soli do smaku i 2-3 łyżki oleju, ciasto jest wtedy bardziej elastyczne...
ziemniaki na farsz ugotuj już dziś, utłucz z dodatkiem smażonej cebulki... wiem wiem - mało dietetyczne, ale dodaje smaku
![]()
następnego dnia dodaj biały ser, sól do smaku i ja dodaję pieprz ziołowy - pierogi są bardziej aromatyczne niż zwykły czarny pieprz..
smacznego
- Dołączył: 2009-03-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 658
7 lutego 2012, 17:35
Nadzienie: Gotowane ziemniaki, dużo smażonej na złoto cebulki, mielony biały ser, sól, pieprz ziołowy. Nadzienie musi być lekko przesolone.
Ciasto: Mąka, gorąca woda, olej - Jak dasz na koniec do ciasta olej na tyle żeby nie lepiło się ciasto do rąk, to będziesz mogła wałkować bez użycia grama mąki.
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 500
7 lutego 2012, 17:50
super, dzięki :) no to śmigam gotować ziemniaki :)
- Dołączył: 2010-04-06
- Miasto: malmo
- Liczba postów: 1009
8 lutego 2012, 00:25
mąka, gorąca woda, sól, ot i cała filozofia. Wszystko na oko, wtedy najlepiej wychodzi