- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 500
7 lutego 2012, 17:09
chciałabym zrobić jutro pierogi i właściwie nie wiem jak się za to zabrać :) dlatego proszę o pomoc w jaki sposób zrobić ciasto i farsz do pierogów ruskich :)
dzięki, dzięki, dzięki :*
- Dołączył: 2011-12-17
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1484
7 lutego 2012, 17:11
poszukaj w google, tam na pewno coś znajdziesz na ten temat
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 500
7 lutego 2012, 17:13
tego się po Was nie spodziewałam :P
a tak poważnie, już wielokrotnie próbowałam gotować z google i szczerze nie zawsze te przepisy się sprawdzały :) chodzi mi o coś domowego i sprawdzonego :)
- Dołączył: 2009-11-23
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 4231
7 lutego 2012, 17:16
wejdz na smaker.pl - ja z niego korzystam
- Dołączył: 2010-05-11
- Miasto: X
- Liczba postów: 4491
7 lutego 2012, 17:19
Zadzwoń do mamy albo babci , hee :)
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 500
7 lutego 2012, 17:20
xJuliette napisał(a):
Zadzwoń do mamy albo babci , hee :)
gdyby to było takie proste... :)
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
7 lutego 2012, 17:22
najprostszy przepis na ciasto:
mąka 2 szklanki
robisz dołek
wbijasz jajko
wlewasz szklankę gorącej wody i zagniatasz
wałkujesz po kawałku na cienko, wycinasz szklanką i lepisz
farsz jaki lubisz, ruski: ziemniaki gotujesz wczesniej jak przetygną łączysz z twarogiem, przesmażonym bekonem i cebulą plus sól i dużo pieprzu - dobrze łączysz razem (boczku nie mogą być duże kawałki - drobniutko posiekaj, bo będzie ci dziurawić ciasto podczas gotowania
wrzucasz na wrzącą osoloną wodę i gotujesz koło 3 minuty od momentu wypłynięcia
:)
smacznego
Edytowany przez olgafigmat 7 lutego 2012, 17:25
7 lutego 2012, 17:26
Pół kg mąki .1jajo. 2łyżki oleju, woda, ugotowany ziemniak-jak się da ziemniaka albo dwa do ciasta to pierogi są delikatniejsze i nie są twarde. Na farsz kostka twarogu 3cebule, sól,pieprz i można dodać inne przyprawy, 2-3gotowane ziemniaki