- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
7 lutego 2012, 11:50
Witam,
Ugotowałam dzisiaj zupę z soczewicy ale nie mam pojęcia ile może ona mieć kalorii. Gdyby ktoś mógł mi pomóc - byłabym wdzięczna :)
Oto składniki:
- 1,5 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do duszenia cebuli)
- pieprz, sól, natka pietruszki, majeranek
Ile talerz takiej zupy (250 ml) może mieć kalorii? Bardzo proszę o pomoc :)
- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
7 lutego 2012, 11:56
kinior13 - wybacz, ale chyba nie rozumiem tego skrótu myślowego.
fufaRufa - Jak dla mnie - pyszna. Ale są smaki i smaczki. Trochę jak zupa grochowa.
- Dołączył: 2010-12-17
- Miasto: Geniusze
- Liczba postów: 272
7 lutego 2012, 11:57
Może spróbuje ;)
Co do kaloryczności to policz sobie ile ma soczewica i oliwa. Pozostalych warzyw nie licz, bo nie ma takiej potrzeby :p
7 lutego 2012, 11:59
Ej ja tez dzisiaj robie zupe z soczewicy dla mojego faceta:)
Robie troche inaczej.Miksujesz ja pozniej?
Ma stosunkowo dosyc duzo kalorii (w porownaniu do lzejszych zup a to z powodu soczewicy)
Nie wiem na jaka ilos wody robisz ale moja wychodzi dosyc gesta i z moich obliczen porcja ma ok 300 kcal
Ale syci na dlugo i jest zdrowa
- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
7 lutego 2012, 12:01
fufaRufa - mogę podać Ci przygotowanie; może jeszcze komuś się przyda bo myślę że zupa należy do "zdrowych" :)
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1,5 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do duszenia cebuli)
- pieprz, sól, natka pietruszki, majeranek
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy dwoma litrami lekko osolonej wrzącej wody (z kostką
rosołową) i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę siekamy i dusimy z oliwą, a
następnie dodajemy ją do gotującej się soczewicy. Resztę warzyw
obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkachi dodajemy do zupy. Gdy
soczewica będzie już prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy,
przyprawę do zup, majeranek i czosnek. Gotujemy jeszcze 10 minut i
doprawiamy do smaku (majeranek, pieprz, pietruszka)
- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
7 lutego 2012, 12:02
NotMyself - nie, nie miksuję - smakuje mi taka, gdzie czuć ziarna soczewicy :)
I wychodzi gęsta, po talerzu jestem pełna!
Dziękuję Ci za odpowiedź :)
- Dołączył: 2010-12-17
- Miasto: Geniusze
- Liczba postów: 272
7 lutego 2012, 12:06
dziekuje Ci kochana bardzo ;* dzis ją ugotuje :)