- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 174
25 stycznia 2012, 12:24
Dzisiaj naszlo mnie na nalesniki.Uzyje oczywiscie przepisu light ktory zmniejszy ich kalorycznosc.Mi na obiad wystraczaja dwa takie nalesniki.Ciasto robie z maki,wody gazowanej i slodzika.Do srodka daje jogurt naturalny z cynamonem albo jogurt naturalny do ktorego dodaje olejku aromatycznego. Wychodza na prawde super i wcale nie sa gorsze od tych zwyklych z jajkiem i mlekiem.Niby sie mowi ze maka ma duzo kcal,no ale litosci ile tej maki na dwa nalesniki :)
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 15412
25 stycznia 2012, 12:26
to podaj dokładny przepis :)) bo nie widze sensu tego wpisu wtedy :P
Edytowany przez ewuka111 25 stycznia 2012, 12:26
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 174
25 stycznia 2012, 12:28
hehe ja robie na oko,zeby ciasto bylo w miare geste a zeby nalesniki nie byly za grube.Daje make mieszam z woda gazowana i daje do tego rozpusczony slodzik.Smaze je na teflonie.Jogurt mieszam albo z cynamonem albo z olejkiem waniliowym. i smaruje w srodku.Bardzo proste a jakie pyszne : )
- Dołączył: 2011-12-30
- Miasto:
- Liczba postów: 288
25 stycznia 2012, 12:44
Spokojnie można zrozumieć co wchodzi w skład przepisu z pierwszego wpisu ;) Może wypróbuję,chociaz fanką naleśników nie jestem :) Dzięki za przepis! :)
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 174
25 stycznia 2012, 12:59
no wlasnie mnei cos na slodkie ciagnie wiec jak zrobie sobie nalesniczki na obiad to potem nie bede miala smaku na wiecej
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
25 stycznia 2012, 13:12
no skoro Ci to smakuje, ja wole jednak w wersji z jajkiem i mlekiem i czymś konkretniejszym do środka, a te co robię są małokaloryczne,
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
25 stycznia 2012, 17:37
Jakoś niespecjalnie to widzę. Ja swoje naleśniki robię z jednego jajka (lub nawet samego białka), 10 g mąki (łyżeczki) i 2-3 łyżek mleka (lub 2 łyżek mleka i łyżki wody gazowanej). Do tego słodzik lub przyprawy w zależności od nadzienia/farszu.
- Dołączył: 2011-12-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 477
25 stycznia 2012, 17:56
Dziwne mi się wydają naleśniki bez chociażby jednego jajka. Ciasto naprawdę ma elastyczną konsystencję? Nie rwie się? Nie jest takie "papierowe"? Bo zaintrygowałaś mnie tym nieźle. Ja do moich zawsze daję 2 jajka chude mleko z odrobinką wody i mąkę pełnoziarnistą z odrobiną zwykłej białej. Proporcje na oko, zależnie od tego ile tych naleśników chcę. Powoli jednak wracam do starego przepisu z pełnotłustym mlekiem, bo tylko takie mi naprawdę smakują.
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 174
2 lutego 2012, 14:20
ciasto wychodzi super puszyste najlepiej w sumie dac wode mineralna do tego :) ja wsypuje czasem jescze cynamon do ciasta to nadaje dobry smak:) dzis znowu je jadlam pychaaaaaaaaaa