Temat: Sposób na kurczaka..

Mam mały "problem" a mianowicie nie wiem jak przygotować pierś z kurczaka.. może to i śmieszne, ale sama tego nigdy nie robiłam a z mięsem niewiele mam do czynienia;) Czy moglibyście opisać mi po kolei jak to zrobić?:) (z patelni)
Dziękuje:*
Wyszło zaskakująco dobre:)) Zrobiłam tak: kawałek piersi pokroiłam na paski, obtoczyłam w przyprawie gyros, włożyłam do woreczka i dodałam pokrojoną cebulę i łyżeczkę oliwy, do lodówki na kilka godzin. Pózniej tylko rozgrzałam porządnie teflon i obsmażałam 5 min:) użyłam do tortilli. dzięki:)

Dzisiaj mam więcej luzu w pracy więc mogę troszkę popisać.

Mój sposób na piersi z kurczaka. Po umyciu  cienkim płaskim nożem robimy od strony grubszej części tzw. kieszonkę do której możemy wkładać co lubimy .Ja najczęściej faszeruje

-suszonymi pomidorami (po odsączeniu z oliwy) i świeżym szpinakiem

-mozzarellą lub  fetą.

Kiedy już nadziejemy pierś zostawiamy ją w marynacie (1-2 godz.), którą robimy na oko w zależności od smaku : oliwa z oliwek, starta skórka z cytryny, sok z połowy cytryny, zmiażdżony  czosnek, pieprz, troszkę soli, suszone zioła (tymianek bazylia) w tak przygotowanej marynacie taplamy pierś.

Osobiście, kiedy nadziewam pierś fetą robie więcej marynaty i dodaje jej troszkę do fety. Tak przygotowane piersi możemy zapiec w piekarniku albo ugotować na parze.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.