Temat: Sposób na kurczaka..

Mam mały "problem" a mianowicie nie wiem jak przygotować pierś z kurczaka.. może to i śmieszne, ale sama tego nigdy nie robiłam a z mięsem niewiele mam do czynienia;) Czy moglibyście opisać mi po kolei jak to zrobić?:) (z patelni)
Dziękuje:*

Ostatnio cycki tnę na paski ala frytki. W miedzyczasie patelnia się grzeje posmarowana oliwą. Jak jest dostatecnie gorąca (jak bedzie za zimna mięso puści wodę) wrzucam cycki, sypie łyżeczkę cayenne, mieszam. Po 4-5 min podrzucania mięsko jest gotowe do jedzenia.

Wygoogluj sobie. Jest wiele przepisów. Od A do Z. To na prawdę nie jest trudne.

filet zamocz w marynacie np jogurt naturalny czosnek i przyprawy i odstaw do lodowki na kilka h  dzieki temu filet nie bedzie suchy bedzie soczysty...  potem go usmaz jak chcesz czy to na patelni grilooowej czy zwyklej,  nie za duzo oleju czy masła na czym tam smażysz.... chociaz ja polecam maslo klarowane najlepszy tluszcz do smazenia nie pali sie...

a nie lepiej nasmarowac piers ulubiona przyprawa ,zawinac w folie spozywcza i wsadzic do piekarnika na jakis czas ??
Ephii..ja tam robię najprościej jak się da. Trochę oliwy albo oleju na patelnię, kroję pierś w kostkę i przyprawiam: przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi . Jak się usmaży to wrzucam paprykę, cebulkę, ogórka warszawskiego i potem dodaję koncentrat pomidorowy, ale to jak kto woli.
a nie lepiej nasmarowac piers ulubiona przyprawa ,zawinac w folie spozywcza i wsadzic do piekarnika na jakis czas ??
Na paski, w przyprawę do kebaba/chińska/orientalna/meksykańska/zgrillowana i obsmażyć i z ryzem i surówką ;)
Piersi płucze i oczyszczam z błonek kroję na kotlety, lekko doprawiam ulubionymi ziołami i solą, skrapiam oliwą i obsmażam na patelni grillowej. Zjadam z gruszką obraną, pokrojoną w plastry i obsypaną lekko ziołami podsmażoną na patelni. Do tego zielona sałata. Pycha.  
Dziękuje, na pewno skorzystam z waszych propozycji i wybiorę coś pod siebie, mam nadzieję, że się uda..;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.