- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 634
14 stycznia 2012, 20:46
Witajcie, czy znacie przepis na domową
mieszankę musli, Chodzi mi o konkretne przepisy, jakie płatki i ziarna owoce itd.dodajecie , żeby było to zdrowe, bez cukru
oczywiście, bo te gotowe to zawsze coś maja extra, i żeby były to
wartościowe węgle o niskim IG. Serdeczne dzięki za odpowiedzi ![]()
14 stycznia 2012, 20:50
Możesz sobie tam wsypać wszytko, tylko nie garściami ;p
14 stycznia 2012, 20:52
ja jak robię to bez żadnych rodzynek ani owoców kandyzowanych, jak to zwykle jest w tych kupowanych musli, bo ich nienawidzę :P więc ja daję zwykłe cornflakesy, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, czasem jakieś migdały i zalewam jogurtem, naturalnym albo smakowym, zależy na co mam ochotę. czasem dodaję świeże owoce np. kiwi albo banan.
- Dołączył: 2008-04-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4317
14 stycznia 2012, 20:59
Temat założony w złym dziale. Przenoszę do Przepisy
14 stycznia 2012, 20:59
Ja biore mieszanke orkiszowych żytnich i owsianych 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu i siup do piekarnika na 45 min potem dodaje suszone owoce i orzechy :) jest pyyycha :)
- Dołączył: 2011-11-14
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 391
14 stycznia 2012, 21:02
a na jakka temperature?:)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
14 stycznia 2012, 21:03
MagicStars napisał(a):
Ja biore mieszanke orkiszowych żytnich i owsianych 2
oliwy 2 łyżki miodu i siup do piekarnika na 45 min
dodaje suszone owoce i orzechy :) jest pyyycha :)
fajny przepis, wcześniej spotykałam się z olejem roślinnym w tych domowych musli, oliwa może być w wysokiej temperaturze używana?
14 stycznia 2012, 21:04
Mój ulubiony mix to: płatki owsiane, płatki pszenne, lekko uprazone w piekarniku orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, macadamia. (płatki też prażę)
- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 634
14 stycznia 2012, 21:07
Ok, dzieki wielkie dziewczyny, na pewno znajde cos dla siebie :) A powiedzcie jeszcze, platki jakich firm sa godne polecenia?
14 stycznia 2012, 21:26
Ja dawałam na 160 st.
co do tej oliwy to nie powinna być używana do smażenia, pewnie tyczy się to też piekarnika ale jeżeli brać pod uwagę ilość oliwy w jednej porcji płatków to i tak tego nie jest za wiele.
Poza tym można także dodać masła klarowanego -> będą miały fajny maślany smak lub oleju koksowego- super pasuje do płatków ale jest to dość droga opcja