Temat: Zdrowe Musli - przepis

Witajcie, czy znacie przepis na domową mieszankę musli, Chodzi mi o konkretne przepisy, jakie płatki i ziarna owoce itd.dodajecie , żeby było to zdrowe, bez cukru oczywiście, bo te gotowe to zawsze coś maja extra, i żeby były to wartościowe węgle o niskim IG. Serdeczne dzięki za odpowiedzi   

Pasek wagi
Możesz sobie tam wsypać wszytko, tylko nie garściami ;p 
ja jak robię to bez żadnych rodzynek ani owoców kandyzowanych, jak to zwykle jest w tych kupowanych musli, bo ich nienawidzę :P więc ja daję zwykłe cornflakesy, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, czasem jakieś migdały i zalewam jogurtem, naturalnym albo smakowym, zależy na co mam ochotę. czasem dodaję świeże owoce np. kiwi albo banan.
Temat założony w złym dziale. Przenoszę do Przepisy
Ja biore mieszanke orkiszowych żytnich i owsianych 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu i siup do piekarnika na 45 min potem dodaje suszone owoce i orzechy :) jest pyyycha :)
a na jakka temperature?:)

MagicStars napisał(a):

Ja biore mieszanke orkiszowych żytnich i owsianych 2
oliwy 2 łyżki miodu i siup do piekarnika na 45 min
dodaje suszone owoce i orzechy :) jest pyyycha :)
fajny przepis, wcześniej spotykałam się z olejem roślinnym w tych domowych musli, oliwa może być w wysokiej temperaturze używana?

Mój ulubiony mix to: płatki owsiane, płatki pszenne, lekko uprazone w piekarniku orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, macadamia. (płatki też prażę)

Ok, dzieki wielkie dziewczyny, na pewno znajde cos dla siebie :) A powiedzcie jeszcze, platki jakich firm sa godne polecenia? 
Pasek wagi
Ja dawałam na 160 st. 
co do tej oliwy to nie powinna być używana do smażenia, pewnie tyczy się to też piekarnika ale jeżeli brać pod uwagę ilość oliwy w jednej porcji płatków to i tak tego nie jest za wiele. 
Poza tym można także dodać masła klarowanego -> będą miały fajny maślany smak lub oleju koksowego- super pasuje do płatków ale jest to dość droga opcja

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.