Temat: szukam przepisów na dobre zupy

...żeby były rozgrzewające i niskokaloryczne - ktoś ma pomysły?
Ja uwielbiam zupy, lekkie, dużo witamin i ogromny wybór. Zawsze podstawą jest włoszczyzna, a później to już od potrzeb, pomidory, ogórki kiszone, kalafior, fasolka, buraczki, itp :D Nie używam rosołków, wolę dać więcej warzyw aby wywar był smaczniejszy, jeśli robię z dodatkiem mięsa zawsze wybieram chude, jak indyk, jeśli zabielam to wyłącznie jogurtem naturalnym. Jeśli zupa wymaga wcześniejszego podsmażenia któregoś ze składników robię to na patelni teflonowej, bez lub z minimalną ilością oleju, np zupa "Zagraj" czyli włoszczyzna bez pora, ziemniaki, gotujesz, cebulkę zeszklić, dodać do zupy, doprawić do smaku i dodatkowo bezpośrednio do zupy kluski lane.
powiedziałam, że dzisiaj wrzucę kilka przepisów z książki "Gotuj i Chudnij", więc zamieszczam także przepis na zupę:

Marchewkowo-pomarańczowa zupa na ostro
Dla 2 osób, 1 porcja 113kcal

oliwa z oliwek w sprayu
1/2 posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku posiekany
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry łagodnej lub ostrej
sok z jednej dużej pomarańczy
600ml bulionu warzywnego
400g marchwi obranej i drobno pokrojonej
sól pieprz

Garnek z grubym dnem spryskujemy oliwą, podsmażamy cebulę i czosnek aż zmiękną. dodajemy kminek, kolendrę, curry, mieszamy aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlewamy połowę soku z pomarańczy, gotujemy 1min. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchewkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20min. Kiedy marchew będzie miękka dodajemy sól i pieprz oraz drugą połowę soku. Miksujemy zupę na gładką masę. Podajemy na gorąco.
Pasek wagi
zupa krem z brokuła i kalafiora z czosnkiem, uwielbiam:))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.