8 stycznia 2012, 15:21
jak przyrządzacie takie gotowe warzywa na patelnie (mrożone) żeby były bardziej w wersji light, dziś je robiłam pierwszy raz ale zrobiłam tak jak pisze na opakowaniu czyli na oleju i z kiełbasą chłopską, i to raczej nie wyszło zbyt dietetycznie, macie jakieś inne pomysły?
8 stycznia 2012, 15:32
niestety parowaru nie posiadam, spróbuje podlać je wodą z kostką rosołową
8 stycznia 2012, 15:33
moja mama wrzuca bez żadnego tłuszczu na teflon i się ładnie podpiekają i je same warzywa;)
8 stycznia 2012, 15:50
Kostka rosołowa nie jest konieczna nawet, dużo chemii w niej jest. Ja Ci polecam z mojego kulinarnego doświadczenia, że najlepsze są z odrobiną wody i jakimiś warzywami prowansalskimi itp. I też są całkiem niezłe, nawet przy minimalnej ilości soli, bez której człowiek czuje się jakoś tak lepiej :P
8 stycznia 2012, 15:50
Breeaath napisał(a):
ja robię na wodzie ;)
a na patelni podlewasz je wodą czy gotujesz normalnie w wodzie ?
8 stycznia 2012, 15:54
A ja robiłam je na parzę te warzywa. Wsyp do patelni warzywa i zalej trochę wodą i niech się duszą jakieś 10min:)
8 stycznia 2012, 15:55
na wodzie a potem trochę oliwy i oczywiście do smaku zioła prowansalskie i trochę ziarenek smaku :) czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny i robię pulpeciki
- Dołączył: 2011-10-17
- Miasto: Pieszyce
- Liczba postów: 13311
8 stycznia 2012, 16:06
Ja dodaje trochę ale tylko trochę oleju do warzyw, chociaż z tego względu, że witaminy z warzyw A, D , E i K rozpuszczają i wchłaniają się tylko w tłuszczu. Więc 1 łyżeczka oleju jest wskazana.