Temat: Mrożone warzywa na patelnie

jak przyrządzacie takie gotowe warzywa na patelnie (mrożone) żeby były bardziej w wersji light, dziś je robiłam pierwszy raz ale zrobiłam tak jak pisze na opakowaniu czyli na oleju i z kiełbasą chłopską, i to raczej nie wyszło zbyt dietetycznie, macie jakieś inne pomysły?
niestety parowaru nie posiadam, spróbuje podlać je wodą z kostką rosołową 
moja mama wrzuca bez żadnego tłuszczu na teflon i się ładnie podpiekają i je same warzywa;) 
ja robię na wodzie ;)
Kostka rosołowa nie jest konieczna nawet, dużo chemii w niej jest. Ja Ci polecam z mojego kulinarnego doświadczenia, że najlepsze są z odrobiną wody i jakimiś warzywami prowansalskimi itp. I też są całkiem niezłe, nawet przy minimalnej ilości soli, bez której człowiek czuje się jakoś tak lepiej :P

Breeaath napisał(a):

ja robię na wodzie ;)
a na patelni podlewasz je wodą czy gotujesz normalnie w wodzie ?

A ja robiłam je na parzę te warzywa. Wsyp do patelni warzywa i zalej trochę wodą i niech się duszą jakieś 10min:)
na wodzie a potem trochę oliwy i oczywiście do smaku zioła prowansalskie i trochę ziarenek smaku :) czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny i robię pulpeciki
Ja dodaje trochę ale tylko trochę oleju do warzyw, chociaż z tego względu, że witaminy z warzyw A, D , E i K rozpuszczają i wchłaniają się tylko w tłuszczu. Więc 1 łyżeczka oleju jest wskazana.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.