30 grudnia 2011, 21:40
Chciałabym zrobić sobie na śniadanie jutro gęstą kaszę manną. Możecie mi powiedzieć, jak ją przyrządzić aby była gęsta i aby było jej w miarę dużo? Jakie dodatki, ile łyżek kaszy i ile mleka?
30 grudnia 2011, 23:17
jeżeli chcesz gęstą i żeby było jej dużo to musisz dać ogólnie i tego i tego sporo.
proponuję proporcję: 6-8łyżek kaszy/1,5 szklanki mleka
- Dołączył: 2011-01-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 182
30 grudnia 2011, 23:42
ja robię z 3 łyżek kaszy i 400 ml mleka i na gęstość nie narzekam. co prawda łyżka w misce nie stoi, ale dla mnie jest idealna, szczególnie, kiedy się ją dłużej podgotuje - i jest jej dużo ;)
- Dołączył: 2011-08-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1884
31 grudnia 2011, 02:24
40 g kaszy w 1/4 szklance mleka rozmieszać
zagotować 200 ml mleka, do gotującego wrzucić do rozmieszane w szklance.
możesz trochę więcej kaszy dać
z czym? ja kocham z twarogiem - na twaróg to wylać, trochę się roztopi, wymieszać <3 ale mozna z owocami, sokami owocowymi, serkami, lubię też z jogurtem owocowym :) albo biszkoptowym! mmmmmmm, chyba jutro zrobię :D