Temat: Jak zrobić kaszę manną?

Chciałabym zrobić sobie na śniadanie jutro gęstą kaszę manną. Możecie mi powiedzieć, jak ją przyrządzić aby była gęsta i aby było jej w miarę dużo? Jakie dodatki, ile łyżek kaszy i ile mleka?
Ja po prostu gotuje mleko i dosypuje, patrze jaka jest konsystencja :) Jeśli mi odpowiada to wlewam na miseczke :) Na opakowaniu są podane proporcje, zawsze dosypuje łyżkę więcej ;]
na opakowaniu jest Sposób przyżądzenia ;) polecam. a dodajesz co chcesz ;) ja lubie z sokiem, sosem albo malinkami badz innymi owocami :D
ja ostatnio robiłam tak, wyszła gęsta:) : 8 lyżek kaszy na 1,5 szklanki mleka:)
zjadłam z łyżką miodu i łyzką nutelli, pycha:) a do gotującego mleka dodałam dodatkowo cynamon
Problem w tym, że Ja nie mam tej kaszy w takim opakowaniu tylko ona jest w takiej jakby " folijce " na której nie ma nic napisane.
ja juz to kasze manne w woli scislosci ;) wlej mleko zagotuj wsyp kilka lyzek. tak miarkuj zeby nie wyszla za gesta ;)
Zrób taką jak lubisz.......

owsiankaa napisał(a):

ja ostatnio robiłam tak, wyszła gęsta:) : 8 lyżek kaszy
1,5 szklanki mleka:)zjadłam z łyżką miodu i łyzką
pycha:) a do gotującego mleka dodałam dodatkowo cynamon

To chyba jakiś twardziel, a nie gęsta kaszka :|

Jak robię porcję dla siebie (talerz głęboki) to gotuję szklankę mleka i do tego 3 łyżki kaszy. Dodatki ? różne :) kakao i dżem, owoce, bakalie zależy co mam. 


podgrzej szklankę mleka, kiedy zobaczysz ze prawie już się gotuje, powoli wsyp łyżkę kaszy, ciągle mieszając. za chwilę dosyp drugą łyżkę [obie łyżki lekko kopiate]. mieszaj i czekaj aż zgęstnieje. powinna wyjść ok;) ale mi smaka zrobiłaś, chyba rano sobie upichcę 

.Chocolaterie. napisał(a):

owsiankaa napisał(a):ja ostatnio robiłam tak, wyszła
: 8 lyżek kaszy1,5 szklanki mleka:)zjadłam z łyżką
i łyzkąpycha:) a do gotującego mleka dodałam dodatkowo
chyba jakiś twardziel, a nie gęsta kaszka :|Jak robię
dla siebie (talerz głęboki) to gotuję szklankę mleka i
tego 3 łyżki kaszy. Dodatki ? różne :) kakao i dżem,
bakalie zależy co mam. 
cos ty, wychodzi gesta, ale bez przesady!:))
jesli robiłaś na talerz głęboki to może tak być, ja robie na miske;)
w każdym razie to jest dobra proporcja, nie bedziesz miała gniota hehe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.