Temat: muffinki- co robię źle?

hej:) potrzebuję porady, co robię źle przygotowując muffinki. Przepis z którego korzystam jest poniżej. Za pierwszym razem wyszły ok, ale później próbowałam je zrobić jeszcze dwa razy i wychodziły twarde na zewnątrz, a niedopieczone w środku:( Jaka może być tego przyczyna? Pewnie minusem jest to, że piekę w piekarniku, który jest odpalany na zapałkę, więc mam trudności z ustawieniem temperatury, bo się po prostu nie da w takim typie piekarnika tego zrobić. kolejny mój problem dotyczy papilotek. Za każdym razem, kiedy ich używam ciasto przykleja się do papilotek, które są jakieś takie tłuste... A oleju używam tyle, co w przepisie. Proszę o rady:)

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
dziekuje dziewczyny:) wg znajomych muffinki wyszly pyszne, ale ja mam wieksze wymagania co do swoich wypiekow:)
Doskonale rozumiem:) Metodą prób i zapisków co do efektów osiągniesz wymarzony efekt:) Bardzo dobre muffinki wychodzą z przepisu na ciasto bananowe.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.