Temat: przepis na pierniczki

Hej dziewczyny!

Troche spoznilam sie w tym roku z pieczeniem piernikow i bede to robic dopiero w ten weekend ( a zazwyczaj zaczynalam na poczatku grudnia), chcialabym w zwiazku z tym zapytac czy nie macie może jakiegos przepisu na pierniki, ktore by szybciej staly sie miekkie a jednak mialy w miare tradycyjny smak?
Pasek wagi

PIERNIKI MOJEJ TEŚCIOWEJ ;)
:arrow:1 kg.mąki
:arrow:1paczka przypraw do pierników
:arrow:3 łyżki kakao
:arrow:1miód (25dag)
:arrow:1kostka margaryny
:arrow:6 jaj
:arrow:2 szkl.cukru
:arrow:1 łyżka amoniaku
Cukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być zabarwiony na brązowo ale nie spalony). Dodać miód i margarynę(masło) i wszystko razem zagotować. Wlać do miski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki bez jaj i amoniak rozrobiony w łyżce śmietanki lub mleka. Na koniec dodać jaja i wyrobić ciasto ! Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w chłodnym miejscu. Z rozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać foremkami pierniki i piec w temperaturze około 180 st. C ok. 15 min.. Po wystygnięciu udekorować według uznania lukrem i posypka.

ja korzystam z tego:

Pierniczki świąteczne I

W tym roku wypieki pierniczkowe, rozpoczęte w odpowiednim czasie. Mają wystarczająco dużo czasu żeby zmięknąć. Aż dziw bierze, że mając noworodka w domu, jest się bardziej zorganizowanym, niż wcześniej. Myślę że na jednych pierniczkach się nie skończy :) Przepis znaleziony tu.


Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej (plus dodatkowa do podsypywania)
  • 30 dag miodu (ja dałam sztuczny)
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 paczki przypraw korzennych (Oetker'a są pakowane w 40g torebki) lub własnoręcznie zrobiona przyprawa do piernika, ma wyjść 60 g.

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawy plus jajko mieszamy w misce. Miód i masło podgrzewamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na dowolną grubość (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawujemy dowolne kształty pierniczków. Pieczemy w temperaturze 180oC  przez 8 minut (moim wystarczyło 5 minut).

Smacznego :)

 

Wklejono z <http://sekretykuchenne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?609226

malalady napisał(a):

PIERNIKI MOJEJ TEŚCIOWEJ1 kg.mąki1paczka przypraw dopierników3 łyżki kakao1miód (25dag)1kostka margaryny6 jaj2 szkl.cukru1 łyżka amoniakuCukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być
na brązowo ale niespalony). Dodać miód i margarynę(masło) i wszystko
zagotować. Wlać domiski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki
jaj i amoniakrozrobiony w łyżce śmietanki lub mleka. Na koniec dodać
i wyrobić ciasto !Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w
miejscu. Zrozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać
pierniki i piec wtemperaturze około 180 st. C ok. 15 min.. Po
udekorować wedługuznania lukrem i posypka.
te są pyszniutkie, dostałam taki przepis w tym roku od kumpeli i bardzo polecam :)

ja nie piekłam pierników, ale upiekłam kruche ciasteczka. Po dodaniu cynamonu (można dodać też kardamon, albo trochę przyprawy do pierników) mają świąteczny smak i zapach. Przepis TUTAJ  

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.