- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 grudnia 2011, 16:14
16 grudnia 2011, 16:17
PIERNIKI MOJEJ TEŚCIOWEJ
1 kg.mąki
1paczka przypraw do
pierników
3 łyżki kakao
1miód (25dag)
1kostka margaryny
6 jaj
2 szkl.cukru
1 łyżka amoniaku
Cukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być zabarwiony na brązowo ale nie
spalony). Dodać miód i margarynę(masło) i wszystko razem zagotować. Wlać do
miski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki bez jaj i amoniak
rozrobiony w łyżce śmietanki lub mleka. Na koniec dodać jaja i wyrobić ciasto !
Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w chłodnym miejscu. Z
rozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać foremkami pierniki i piec w
temperaturze około 180 st. C ok. 15 min.. Po wystygnięciu udekorować według
uznania lukrem i posypka.
16 grudnia 2011, 16:29
W tym roku wypieki pierniczkowe, rozpoczęte w odpowiednim czasie. Mają wystarczająco dużo czasu żeby zmięknąć. Aż dziw bierze, że mając noworodka w domu, jest się bardziej zorganizowanym, niż wcześniej. Myślę że na jednych pierniczkach się nie skończy :) Przepis znaleziony tu.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawy plus jajko mieszamy w misce. Miód i masło podgrzewamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na dowolną grubość (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawujemy dowolne kształty pierniczków. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 8 minut (moim wystarczyło 5 minut).
Smacznego :)
Wklejono z <http://sekretykuchenne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?609226>
Edytowany przez MademoiselleChocolate 16 grudnia 2011, 16:30
16 grudnia 2011, 16:41
PIERNIKI MOJEJ TEŚCIOWEJ1 kg.mąki1paczka przypraw dopierników3 łyżki kakao1miód (25dag)1kostka margaryny6 jaj2 szkl.cukru1 łyżka amoniakuCukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być
na brązowo ale niespalony). Dodać miód i margarynę(masło) i wszystko
zagotować. Wlać domiski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki
jaj i amoniakrozrobiony w łyżce śmietanki lub mleka. Na koniec dodać
i wyrobić ciasto !Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w
miejscu. Zrozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać
pierniki i piec wtemperaturze około 180 st. C ok. 15 min.. Po
udekorować wedługuznania lukrem i posypka.
16 grudnia 2011, 16:46