Temat: Krewetki

Heja.

Nigdy nie jadłem krewetek. Chce kupić i sam przyrządzić.
Chciałbym od was jakieś porady dotyczące przygotowania krewetek oraz sprawdzone przepisy.
Oczywiście z jak najmniejszą ilością kalorii
Pasek wagi

Jesli uda Ci sie kupic krewetki "w calosci", czyli mrozone, ale w pancerzach, czy jak to tam sie nazywa, to je rozmroz, wyplucz BARDZO KROTKO woda, zeby nie tracily smaku, poobcinaj wszelkiego roc¡dzaju wasy, nogi, etc. Podsmaz na oliwie (malutko) z pokrojonym czosnkiem i zielona pietruszka. Solic nie trzeba, bo juz sa slone same w sobie. Tak jadamy najczesciej, ale w Hiszpanii jest opor krewetek i sa bardzo dobre.

ja najbardziej lubie podsmazone na maśle czosnkowym lub surowe z sosem sojowym(ale tego na pierwszy raz nie polecam- dosc specyficzny smak, chciaz ja kocham ;p)

jak chcesz dietetycznie i smacznie to po prostu je podgotuj, az beda miękkie i podawaj z sosem czosnkowym( gesty jogurt+odrobina majonezu+czosnek) smacznego :)
Aż nie wiadomo na co się zdecydować.
Chyba będę próbował po kolei. Dzięki za sugestie.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.